Ei ensimmäistäkään sakkoa

Raumalaisessa veneilykulttuurissa ei ole juuri moittimista. Merelle lähdetään nykyään asianmukaisesti varustelluilla veneillä, ja ylle puetaan pelastusliivit.

– On suorastaan hämmästyttävää, että melkein kaikilla veneilijöillä on liivit päällä. Emme ole kertaakaan tänä kesänä joutuneet sakottamaan ketään pelastusliivien puuttumisesta, kiittelee vanhempi merivartija Arto Kallio Rauman merivartioasemalta.

Arto Kallio partioi Raumanmerellä kollegansa Toni Haapaniemen kanssa. Aluksena on nopeakulkuinen partiovene, jonka pituus on 11 metriä ja huippunopeus 50 solmua.

Suomessa ei ole pelastusliivien käyttöpakkoa, mutta lain mukaan moottoriveneissä ja yli 5-metrisissä purjeveneissä liivit pitää olla. Soutuveneissä ja pienissä purjeveneissä laki ei edellytä liivien mukanaoloa.

Vaikka käyttöpakkoa ei olekaan, suosittelevat merivartijat kuitenkin liivien käyttöä. Ainakin ne pitäisi olla nopeasti puettavissa ylle, jos onnettomuus sattuu. Valitettavan usein pelastusliivejä säilytetään lukitussa kopassa ja avain on kipparin housun taskussa. Lukitut tilat tulisi aina avata merelle lähtiessä.