Ei pöllömpi joulupaketti: juuri nyt on erinomainen hetki tarjota toisenlainen lahja

Metsään viety pöllönpönttö on lahja sekä linnuille että niiden ystävälle. Vikkelimmät ja viitseliäimmät ehtivät kiikuttaa komeuden vielä aatoksi metsäänkin ja antaa lahjaksi kuvan puuhun ripustetusta pöntöstä.

| Päivitetty

Artikkeli on julkaistu Länsi-Suomessa alun perin jouluna 2013.

Vieläkö joululahjakiintiö on vajaa? Tekeekö mieli tehdä hyvää joulun alla? Etkö edelleenkään keksi, mitä antaisit hänelle, jolla on jo kaikkea?

Ei tarvitse olla ihan pönttö tajutakseen, että erinomainen ratkaisu kaikkiin ylläoleviin pulmiin on pöllönpönttö. Ja sellaisen ehtii vielä nikkaroida näppärästi aatoksi. Vikkelimmät ja viitseliäimmät ehtivät myös kiikuttaa komeuden tai komeudet metsään.

Kevät koittaa ihan kohta

Linnunpönttöjen naputtelu on tuttua kevätpuuhaa monille luonnonystäville. Raskaan sarjan pönttöilystä on sen sijaan kokoemusta hiukan harvemmalla.

Varpuslintujen asumuksia selvästi isompien pöllönpönttöjen rakennusaika on nimenomaan nyt, sillä pöllöjen kevät koittaa yllättävän pian – ja joka tapauksessa kuukausia aiemmin kuin muutolta palaavien hyönteissyöjien.

Kaikki Rauman seudulla pesivät pöllölajit eivät ole kolopesijöitä. Mutta neljän tavallisen pöllölajin asuntopulaa voihelposti helpottaa.

Pöllönpöntöt kuuluvat raskaaseen sarjaan sekä kokonsa että ripustuskorkeutensa vuoksi.

Kaikilla lajeilla ripustuskorkeus on huimat 4-6 metriä. Metsään on siis rahdattava pöntön lisäksitikapuut, eikä kaveristakaan ole haittaa.

Koordinaatit korttiin

Pöllönpöntöille on tulossa kysyntää, sillä lounaisen Suomen myyräkannat ovat tutkijoiden mukaan olleet syksyn mittaan nousussa. Luivassa voi siis olla vähintään kohtuullinen pöllökevät.

Ja jos jollekulle luontoa rakastavalle ystävälle on vaikea keksiä lahjaa, on hänen nimissään herkkupaikalle sijoitettu asumus hieno ele. Muistathan kuitenkin pitää huolen, että saat pöntön ripustamiseen maanomistajan luvan.

Lahjakuoreen voi laittaa vaikkapa valokuvan puussa komeilevasta pöntöstä sekä sen tarkat maastokoordinaatit. Näin lahjan saaja voi halutessaan käydä keväällä itse lähiympäristössä kuuntelemassa, onko nimikkopöntössä vuokralaisia.

Neljälle Rauman seudulla pesivälle "kolopöllölle" sopivien asumusten mitat löydät alta tai BirdLife Suomen sivuilta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut