"Ei se takaa sitä, että pääsee hengissä ulos" – raumalaissukeltajat ovat seurailleet Thaimaan pelastusoperaatiota mediasta

Mika Karhu on harrastanut sukellusta yli 20 vuotta. Kuvassa hän testaa kehitteillä olevaa UWIS-järjestelmää, jonka avulla voi paikantaa sijaintinsa veden alla.

Raumalainen pitkän linjan sukellusharrastaja ja sukeltajia Rauman Laitesukeltajissa kouluttanut Mika Karhu kertoo seuranneensa thaimaalaisten jalkapalloilijapoikien pelastusoperaatiota mediasta mielenkiinnolla.

Selväksi on käynyt, että kyse ei ole helposta operaatiosta. Perjantaina yksi thaimaalainen sukeltaja kuoli hapen puutteeseen ollessaan matkalla luolastoon, mikä kertoo olosuhteiden haastavuudesta.

– Aina voi jotain sattua. Sekin oli joku entinen armeijan kaveri, joten tuskin se tiedoista tai taidoista jäi kiinni. Vaikka olisi kuinka pätevä, ei se takaa sitä, että pääsee hengissä ulos, toteaa Karhu.

Luolasukellusta harrastava raumalainen Stein Tuominen toteaa, että kaikkeen sukeltamiseen pätee yksi sääntö.

– Turvallisuutta pitää aina ajatella. On se sitten pelastustehtävä tai mikä tahansa sukellus, siitä on aina tehtävä turvallista, Tuominen sanoo.

Keskiviikkoaamuun mennessä luolasta oli saatu pelastettua kahdeksan poikaa. Jäljellä on neljä poikaa ja heidän valmentajansa.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.