"Eipä tuosta Yyterin veroista saa, mutta edes miniatyyriversio Porin helmestä olisi kiva" – LS kysyi kansalta, mitä Otanlahdelle tulisi tehdä: värikkäitäkin ehdotuksia yhdistää se, että jotakin pitäisi tehdä

Länsi-Suomen verkkokysely kuluvan viikon kuumimmasta paikallispuheenaiheesta keräsi runsaasti vastauksia.

Talviseen aikaan on hyvä pohtia, mitä Otanlahden pohjukalle ja koko alueella oikein tehtäisiin. Niin Länsi-Suomen lukijat innostuivatkin verkkokyselyssä tekemään. Vain kourallinen vastaajia jättäisi rannan ennalleen. Suurin osa kannattaa toimenpiteitä, olivatpa ne sitten ruoppaamista tai täyttämistä. Kuva: Juha Sinisalo

Kaikki, mitä nykyiseen verrattuna muutetaan, vie tilannetta parempaan päin.Yksi vastaaja tiivistää hyvin Länsi-Suomen verkkokyselyyn vastanneiden ajatukset Otanlahden kehittämisestä: jotain olisi hyvä tehdä.

Torstaina avattuun kyselyyn oli vastannut perjantai-iltapäivään mennessä yli 400 ihmistä. Heistä alle 20 eli vain nelisen prosenttia oli sitä mieltä, että Otanlahden rantapohjukka tulisi jättää ennalleen ja korkeintaan siistiä rannan ympäristöä.

Puolet vastaajista taas näki, että pohjukka tulisi kunnostaa nykyisessä laajuudessaan esimerkiksi ruoppaamalla.

Vaihtoehtoja ruoppaamiselle kyselyssä olivat kaksi erilaista täyttömahdollisuutta: maltillinen täyttö esimerkiksi pohjukan puoleenväliin asti sekä kokonaisvaltaisempi täyttö aina Poroholman kärkeen saakka.

Ensimmäistä kannatti 31 prosenttia vastaajista ja jälkimmäistä 19 prosenttia. Kokonaisuudessaan jonkinlaisen täyttämisvaihtoehdon puolella oli siis melko tarkalleen puolet vastaajista.

Loput viisi prosenttia tarttuivat vaihtoehtoon "muu, mikä". Näistäkin vastauksista useimmissa tosin viitattiin joko ruoppaamiseen tai täyttämiseen.

Kahvila, ravintola, miksei venelaiturikin

Monivalintakysymyksen lisäksi kyselyssä oli avoin kenttä, johon vastaajat saivat kirjoittaa omia ideoitaan alueen kehittämiseksi. Näin tekikin vastaajista yli sata.

Toistuva teema näissä vastauksissa oli palveluiden, yleisen viihtyvyyden ja siisteyden lisääminen – riippumatta siitä, kannattiko vastaaja ruoppaamista vai täyttämistä.

Rantalomakohteet vetävät turisteja. Tehdään Raumasta sellainen. Tehdään asiat kunnolla eikä puuhastella!

Palveluiksi Otanlahteen ehdotettiin niin ruokaravintolaa, kahvilaa kuin terassiakin.

Useampi vastaaja toivoi myös mahdollisuutta saapua laituriin veneellä.

Kelluva ravintola, johon pääsy myös veneellä, ehdottaa yksi vastaaja.

Monelle riittäisi jo pelkästään se, että ranta olisi nykyistä siistimpi.

Alueen siisteys ja kunnon roskikset. Uintialue tyhjäksi vesikasveista. Laitetaan paikka kuntoon!

Leppikorven ehdotus nousi viikon puheenaiheeksi

Keskustelu Otanlahden kehittämisestä lähti liikkeelle loppiaisen jälkeen, kun Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) esitti ajatuksensa ääneen Länsi-Suomen haastattelussa sunnuntaina 8.1.

Kalle Leppikorpi esittää Otanlahden täyttämistä – "Meillä on ruokoton rantapohjukka"

Leppikorven mielessä kyti nimenomaan pohjukan täyttäminen, joka olisi ratkaisu sekä alueen tilanpuutteeseen että rannan kuntoon.

Idea ei ole kuulemma Leppikorven oma, mutta se palvelisi hänen mukaansa aluetta.

Länsi-Suomi jatkoi puheenaiheen parissa torstaina 12.1. Tuolloin teknisen toimialan johtaja Tomi Suvanto totesi, että täyttäminen olisi "teknisesti ratkaistavissa oleva asia". Katsaus historiaan taas osoitti, että lahtea on täytetty ennenkin.

Otanlahden pohjukan täyttö olisi ratkaistavissa sekä eurojen että teknisen toteutuksen puolesta

Aihe tuntui herättävän paljon keskustelua ja mielipiteitä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Tätä juttua varten halusimmekin saada nimenomaan kansalaisten äänen kuuluviin.

Torstaina Länskärin verkossa julkistettu kysely keräsi nopeasti satoja vastauksia.

Idean Otanlahden pohjukan täyttämisestä esitti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) Länsi-Suomen haastattelussa. Kuva: Juha Sinisalo

Kylpylä tai teemapuistokin kelpaisi monelle

Isomman mittakaavan ehdotuksiakin vastausten joukosta löytyy.

Kourallinen vastaajia ehdottaa jonkinlaista kylpylää, hotellia tai niiden yhdistelmää.

Ulkoilualueena tosi mahtava paikka, mutta alihyödynnetty tällä hetkellä. Miksei sitä kylpylähotellia olisi tuonne voinut toteuttaa?

Myös idea vesipuistosta toistuu muutamassa vastauksessa.

Muitakin lapsiperheille suunnattuja ideoita on mukana.

Pienemmille lapsille (0–2 v) oma allas uintiin sekä leikkipuistoalue.

Enemmän aktiviteetteja ja toimintaa kaikenikäisille.

Ehdottaapa yksi vastaaja jopa jonkinlaista Ryhmä Hau -aiheista puistoa.

Jos uimaan pääsisi, väkeä riittäisi

Lähes joka viidennessä avoimessa vastauksessa viitataan uimiseen. Moni perustelee ruoppausta nimenomaan sillä, että rannasta saataisiin uimakelpoisempi kuin mitä se nykyisellään on.

Rantatalon yrittäjä Toni Järvinen totesi Länsi-Suomelle aiemmin tällä viikolla, että idea pohjukan kunnostamisesta tavalla tai toisella on hyvä, sillä "uimareita ei ihan hirveästi näy".

Eräs vastaaja viittaa suoraan tähän toteamukseen ja tarjoaa selityksen.

Siksi ei näy, kun pohjukka on niin huonossa kunnossa. Syy ja seuraus. Uimareita, varsinkin lapsiperheitä meidän perhe mukaan lukien, olisi varmasti rannalla, jos se vaan olisi kunnossa.

Toinen vastaaja tuumaa, ettei palveluita edes sen kummemmin tarvitsisi kehittää nykyisestä. Kunhan ranta olisi kunnossa, palvelut saisivat uimareista asiakkaita.

Kunnon ruoppaus pohjukkaan. Siinä olisi kaikki, mitä kesäturisti ja raumalainen tarvitsevat. Tällä hetkellä ohjeistetaan Saharantaan, missä ei ole mitään palveluita tarjolla.

Pääosin vastaajat tuntuvat olevan toiveikkaita sen suhteen, että Otanlahden alueelle saataisiin pienilläkin parannuksilla lisää elämää.

Eipä tuosta Yyterin veroista saa, mutta edes miniatyyriversio Porin helmestä olisi kiva, toteaa eräskin vastaaja.

Kursivoidut lauseet ovat otteita Länsi-Suomen verkkokyselyyn tulleista vastauksista. Toimitus kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita!

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut