EK:n Kuntaranking: Rauman seutu maan toiseksi paras yrityksille

Täällä on paljon menestyviä yrityksiä ja paljon työpaikkoja tarjolla. Näitä tosiasioita meidän pitäisi rohkeammin tuoda esille. Seutukuntamme vahvuuksia ei muualla Suomessa tunneta riittävästi, kommentoi Tuomas Pere erinomaisia tuloksia. Kuva: Janne Rantanen

Rauman seutukunta nousi jo toiseksi EK:n Kuntaranking-tutkimuksessa.

Rauman seutu on tutkimuksen vahvimpia nousijoita. Se on yritysten näkökulmasta nyt Suomen toiseksi vetovoimaisin alue, kun se oli edellisessä vertailussa vuonna 2017 viides ja vuonna 2015 kahdeksas.

Jopa voitto oli hyvin lähellä. Seinäjoki sai 75 pistettä, Rauma 74 ja Turku 70.

Muutama poiminta rankingista vielä: Helsinki 69, Tampere 64, Pori 56, Oulu 48, Mikkeli 42, Kouvola 32 ja hännänhuippuna Kotka-Hamina 21 pistettä.

Kuten tuosta voi päätellä, ovat erot alueiden välillä kasvaneet. Rankingin kärkipäässä on paljon läntisen Suomen seutukuntia.

Seutukunnat paremmuusjärjestyksessä.

Kahden vuoden välein toteutettava Kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta.

Eurassa ja Raumalla toimivan Pintoksen toimitusjohtaja Tuomas Pere ei yllättynyt Rauman seutukunnan kakkostilasta.

– Raumalla on tehty paljon hyviä asioita, esimerkiksi telakka, kasitien liittymäjärjestelyt ja HKScanin uusi tehdas, luettelee Pere.

Hän kehuu myös muun seutukunnan eli Eurajoen, Euran ja Säkylän aktiivisuutta yritysten asioiden hoitamisessa.

Kuntatalous kohtaa vakavia haasteita. Jopa ennen miltei velaton Rauma joutuu etsimään säästökohteita.

– Tilanne korjautuu vain sillä, että yritykset pärjäävät ja työllistävät. Se kerryttää verotuloja, joilla peruspalvelut kustannetaan, sanoo Pere.

Kaikki Satakunnan kunnat kärsivät muuttotappiosta ja osaavan työvoiman pulasta tietyillä aloilla. Eikä yhtään lohduta, että samassa jamassa on monta muutakin maakuntaa.

– Pitää tehdä asioita, joilla vetovoimaa saadaan vahvistettua. Monilla on työmarkkinoilla nyt varaa valita. Siksi mielikuvaa Rauman seudusta ja Satakunnasta pitää kirkastaa.

– Täällä on paljon menestyviä yrityksiä ja paljon työpaikkoja tarjolla. Näitä tosiasioita meidän pitäisi rohkeammin tuoda esille. Seutukuntamme vahvuuksia ei muualla Suomessa tunneta riittävästi, sanoo Pere.