
Rauman niin sanottu elinvoimaluku on pysynyt kutakuinkin ennallaan ja jopa noussut hieman. Elävät kaupunkikeskustat ry.N (EKK) määrittelemä luku on nyt 3,11, kun se viime vuonna oli 3,09.
Vielä vuonna 2019 eli ennen koronaepidemiaa Rauman elinvoimaluku oli 3,37.
– Siihen on vielä matkaa. Suunta on kuitenkin oikea, sanoo kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen kaupungin tiedotteessa.
Liiketiloista tyhjänä 11 prosenttia
Kaupunkikeskustojen elinvoiman kehittymistä kuvaava tunnusluku perustuu muun muassa liiketiloihin ja kauppatarjontaan. Tulos suhteutetaan asukasmäärään.
Esimerkiksi Porissa elinvoimaluku laski vuodessa roimasti. Luku oli nyt 1,89, kun se viime vuonna oli 2,05.
Valtakunnallisesti miinusta tuli keskimäärin 2,3 prosenttia.
Raumalla elivoimalukua nostaa muun muassa kauppojen ja ravintoloiden osuus keskusta-alueen liiketiloista. Se on tänä vuonna 51,6 prosenttia.
Toisaalta liiketiloista on Rauman keskusta-alueella tyhjiä vain 11,1 prosenttia.
Mukana 37 kaupunkia
EKK katsoo, että eskustaan sijoittuvat investoinnit tukevat kestävyyttä ja hillitsevät ilmastonmuutosta. Asiakasvirtoja lisäävät esimerkiksi isot ruokakaupat, oppilaitokset, uudenlaiset kirjastot, vetovoimaiset taidemuseot, tapahtumapuistot ja suuret monitoimiareenat.
– Kaupungin lähihistorian suurimman panostuksen, rakenteilla olevan Karin kampuksen voidaan sanoa olevan juuri tällainen, keskustan asiakasvirtaa vahvistava investointi, Saarinen sanoo.
Vertailussa on mukana 37 kaupunkia. Niiden keskiarvo elivoimaluvussa on 2,47.
Rauman elivoima on siis laskennan perusteella selvästi korkeampi kuin kaupungeissa keskimäärin. Pori puolestaan jää roimasti keskiarvon alapuolelle.
Muokattu k1llo 13.08: Lisätty kaupungin edustajan kommentteja.