Eläkeilmoitusta osattiin jo odottaa – kaupunginjohtaja Kari Koski siirtyy laiturinnokkaan

Työnteko päättyy ensi vuoden huhtikuun lopussa.

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski, 66, jätti perjantaina eroanomuksen virastaan siirtyäkseen eläkkeelle ensi vuonna. Ilmoitusta osattiin odottaa. Jo alkuvuodesta (LS 14.2.) Koski puhui eläkeilmoituksen antamisesta kevään mittaan. Kevät venähti kuitenkin loppukesäksi ennen kuin eronpyyntö lopulta lähti.

– Joskus se on tehtävä. Sirpalta (kaupunginjohtajien sihteeri Sirpa Liukkonen) alettiin buukkailla minulle palavereja jo ensi kevääksi, joten alkoi olla jo pakko kertoa.

– Mielestäni se on myös reilu peli päättäjiä kohtaan, että saavat rauhassa etsiä seuraajaa eikä ole hengen hätä.

Pitkäksi meni

Kosken eläkepäivät alkavat 30.6.2020. Töistä hän jää pois kahta kuukautta aiemmin pitämään lomiaan pois. Yleinen eläkeikä Koskella tuli täyteen jo kolmisen vuotta sitten. Ensi kuussa hän täyttää 67 vuotta.

– On mennyt vähän yli. Sen oli pakko mennä yli, että saatiin hommat maaliin. Olisi ollut turha ottaa tähän kesken seuraajaa, kun yksityiskohdat olivat minun päässäni.

Koski panttasi eroilmoitustaan, kunnes Rauman suuret elinkeinohankkeet menevät eteenpäin. Nyt lopullista sinettiä vailla on enää mäntysaha, jonka investointipäätöstä odotetaan Metsä Fibreltä alkuvuodesta.

Kriisi heti edessä

Koski aloitti Rauman kaupunginjohtajan virassa 1.9.2012. Tehtävään hän siirtyi Uudenkaupungin kaupunginjohtajan virasta.

– Luulin pääseväni helpommalla Raumalla kuin Uudessakaupungissa, naurahtaa Koski. 

Viranhoito alkoi kuitenkin synkissä merkeissä, kun kevään 2013 mittaan kaikki merkit viittasivat siihen, että Rauman telakkaa kohtaisi ahdinko. Alkoi telakan pelastamistalkoot, joiden myötä kaupunki osti itselleen telakan ja sen maat. Nyt telakka on vahvasti elossa ja siellä toimii noin 30 yritystä.

Omillaan on hyvä

Taaksepäin katsottuna Kosken mielestä oli lopulta hyvä asia, ettei valtio lähtenyt pelastamaan Rauman telakkaa Turun telakan tapaan.

– Ei se reilua ollut, että toista paikkakuntaa tuetaan ja toista ei. Mutta parempi näin, nyt olemme saaneet tehdä itse päätökset. Jo vuosia sitten täällä on tultu tulokseen, että itse pitää hommat hoitaa eikä laskea kenenkään varaan.

Raumalla on ollut Kosken mukaan hyvä tehdä töitä ja yhteistyö on ollut hyvää kautta linjan niin päättäjien, järjestöjen, yrittäjäyhdistyksen, kauppakamarin kuin yritystenkin kesken.

– Myös HKScanin saaminen Raumalle oli iso juttu. Sekään ei ollut niin yksinkertaista. Ilman Luostarinkylän eritasoliittymää ei sitä olisi saatu, siitäkin maksoi puolet kaupunki ja puolet valtio.

Terveys reistannut

Omien eläkepäiviensä suhteen Koskella ei toistaiseksi ole suunnitelmia.

– Mietin sitten, kun ollaan siinä vaiheessa.

Hän paljastaa kärsineensä viime aikoina terveysongelmista.

– Kun ikää rupeaa olemaan, ei terveys ole mikään leikin asia. Nivelpsoriasis on vaivannut, mutta vahvojen särkylääkkeiden turvin pystyn töissä käymään. Enää en ole tosin tehnyt ihan niin pitkää päivää kuin joskus aiemmin.

Yksi nimi nousi jo esille

Hyvältä kaupunginjohtajalta vaaditaan Kari Kosken mukaan kahta tiettyä ominaisuutta.

– Pitää pystyä tekemään nopeita ja joustavia päätöksiä ja ottamaan vastaan myös arvostelua. Sitä tulee aina.

Lopulta häneltä heltiää yksi nimikin.

– En ketään kehu, mutta jos Asko Aro-Heinilä hakee, olisi hän helppo valinta Raumalle. Tietysti en tiedä, hän voi viihtyä maakuntajohtajana vaikka kuinka hyvin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi puolestaan jättää kaikki nimet mainitsematta.

– Sanotaan näin, että omassa maakunnassakin on osaavia tekijöitä, hän muotoilee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut