Eläkejärjestelmän myllerrykselle askelmerkit: Kevan toimitusjohtaja luonnehtii eläkeraporttia historialliseksi kompromissiksi

Työryhmä ehdottaa kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmän yhdistämistä. Eläkejärjestelmien yhdistämisen hyötynä olisi työryhmän mukaan riskien jakaminen yhdessä.

| Päivitetty

Työryhmä ehdottaa kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmän yhdistämistä. Eläkejärjestelmien yhdistämisen hyötynä olisi työryhmän mukaan riskien jakaminen yhdessä. Yhdistäminen avaisi kuntapuolen eläkkeet kilpailulle.

Työryhmän puheenjohtajan Heli Backmanin mukaan osana muutoksia eläkevakuuttaja Keva jaettaisiin kahteen osaan.Eläkejärjestelmiin on ladattu sisään paljon valtaa ja rahaa. Esimerkiksi Kevan sijoitusten markkina-arvo on karkeasti noin 50 miljardia euroa.

Kevan mukaan tuoreet työryhmäehdotukset antavat hyvän pohjan kuntaeläkejärjestelmän jättiuudistukselle. Kevan toimitusjohtajan Timo Kietäväisen mielestä työryhmän raportissa on kyse kompromissista, joka on historiallinen.

– Koskaan aiemmin ei ole kyetty tätä vaikeaa ongelmakenttää edes selvittämään, Kietäväinen sanoi STT:lle.Raportin ehdotukset tarkoittaisivat toteutuessaan mullistuksia Kevan toimintaan. Kietäväisen mukaan Keva on valmis tähän, mutta avoimia kysymyksiä on vielä paljon.

Odotettu eläkejärjestelmien erillisyyttä selvittäneen työryhmän raportti luovutettiin tiistaina. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) totesi luovutustilaisuudessa ajattelevansa, että työryhmän työ olisi syytä laittaa lausuntokierrokselle heti. Tämä helpottaisi seuraavan hallituksen tarttumista asiaan, jos se siihen päättää tarttua.

Backman ennakoi, että todennäköisesti kevään hallitusneuvotteluissa puntaroidaan, viedäänkö työryhmän esityksiä eteenpäin.

"Järjestelmät yhdessä ovat vahvempia vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin"

Paineita eläkejärjestelmän muutoksille tuo vireillä oleva sote-uudistus. Nykyistä suurempi osuus julkisesti rahoitetusta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannosta voi uudistuksen toteutuessa siirtyä yksityiselle sektorille. Iso työntekijöiden siirtymä yksityiselle puolelle voisi tuoda rahoitusvajetta kuntaeläkkeisiin.

Työryhmän puheenjohtaja Backmanin mukaan työryhmän esittämät muutokset eivät ole kuitenkaan sidottuja vireillä olevaan sote-uudistukseen. Hänen mukaansa kyseessä on yleisempi varautuminen siihen, että eläkejärjestelmät eivät vaikuttaisi palvelujen järjestämisen tapoihin.

– Järjestelmät yhdessä ovat vahvempia vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Esimerkiksi jos tulisi isoja muutoksia syntyvyyteen, maahanmuuttoon ja työllisyyteen, Backman sanoi.

Ei vaikutuksia eläketurvan tasoon

Ehdotetuilla muutoksilla ei olisi työryhmän mukaan vaikutusta eläketurvan tasoon tai ansaittuihin eläkeoikeuksiin.Uudistuksen jälkeen kuntatyöntekijät vakuutettaisiin julkisten alojen eläkelain sijasta työntekijän eläkelain, TyELin, mukaisesti.

Samalla perustettaisiin uusi niin sanottu TyEL-Keva. Jäljelle jäävät työntekijän eläkelakia paremmat eläkeoikeudet jäisivät raportin mukaan julkisoikeudelliseen niin sanottuun Julkis-Kevaan, joka Backmanin mukaan olisi todennäköisesti nykyinen Keva.

Backmanin mukaan tässä yhteydessä myös Kevan varat jaettaisiin näiden kahden toimijan välillä vastuiden suhteessa. Suurin osa varallisuudesta siirtyisi Backmanin mukaan uudelle TyEL-Kevalle.

Kevan Kietäväinen muistuttaa, että yhdistämisselvitys koskee vain kuntaeläkkeiden ja työntekijän eläkelain mukaisen TyEL-järjestelmän yhdistämistä. Valtion, kirkon ja Kelan eläkkeet eivät ole olleet selvityksessä mukana. Ne siis jäisivät julkis-Kevaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut