Elämäntaparemonteista kävijäpiikki Raumankin liikuntapaikoissa – vaan miten hyvään muutokseen saisi jatkuvuutta? Kysyimme paikallisilta ammattilaisilta

Raumalaiset liikuntayrittäjät sanovat, että tammikuussa aktivoituvat niin vanhat kuin uudetkin asiakkaat.

Hyvinvoinnin Walimon ryhmäliikuntatunnit ovat täyttyneet mukavasti. Jenni Rainion (edessä) vetämällä core-tunnilla keskityttiin erityisesti keskivartaloon.

Uusi vuosi, uusi elämä. Tammikuuhun mahtuu perinteisesti monenlaisia lupauksia liikkumisesta, terveellisemmästä syömisestä ja paremmista elämäntavoista ylipäätään.

Ilmiö tunnistetaan myös raumalaisissa liikunta-alan yrityksissä – myös tänä vuonna.

– Ainahan siinä sellainen piikki on. Monella saattaa mennä joulun pyhinä syöminen ja liikkumattomuus vähän överiksi, ja tammikuussa sitten "herätään taas todellisuuteen", kertoo Gymppikunnon yrittäjä Nina Mäkinen.

Kasvanut kysyntä tarkoittaa myös tarjonnan lisäämistä.

– Olen pyrkinyt näin tammikuussa yleensä käynnistämään uuden hyvinvointiryhmän. Se palvelee uusien kävijöiden innostusta. Kesää kohti yleensä tarjontaa hieman vähennetään, ja sesongin mukaan eletään koko ajan.

Rauhallisemmat tunnit suosiossa

Myös ryhmäliikuntatunneille riittää tammikuussa tulijoita. Tämä huomataan vuosittain esimerkiksi Hyvinvoinnin Walimossa.

– Vakioasiakkaat ovat aktiivisia oikeastaan ympäri vuoden, mutta tammikuussa näkyy paljon uusia asiakkaita ja kyselyitä tulee, kertoo Walimon toimitusjohtaja Elina Laihonen.

Laihonen tosin toteaa, että joulukuukin oli tällä kertaa poikkeuksellisen vilkas, kun yleensä pyhien lähestyminen hieman rauhoittaa kysyntää.

Tammikuussa käynnistyy alkeiskursseja muun muassa joogasta ja tankotanssista, ja ne ovat täyttyneet Laihosen mukaan mukavasti.

– Ylipäätään hieman rauhoittavammat, lihaskuntoa vahvistavat tunnit tuntuvat olevan tällä hetkellä suositumpia kuin tuollaiset "syketunnit". Sitä en osaa sanoa, mikä siinä on taustalla, Laihonen pohtii.

Seuraava isompi piikki on syyskuussa

Kuntosumpun toimitusjohtaja Jasmin Kuja-Penttilä sanoo, että tammikuun piikki kyllä näkyy, mutta kokonaisuudessaan kävijämäärät eivät tunnu vieläkään palautuneen koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.

– Osallistujia tunneilla on mukavasti, mutta aika rauhallista on. Toki meillä on sen verran tilaakin, ettei ahdasta pääse tulemaan, Kuja-Penttilä toteaa.

Ryhmäliikuntatuntien lisäksi Kuntosumpussa on kuntosali ja palloilutiloja.

– Uusia kävijöitäkin tulee tähän aikaan vuodesta aina jonkin verran, mutta myös vakiokävijöiden aktivoituminen näkyy.

Hiihtolomalla meno jälleen hieman hiljenee ja tasoittuu siitä kesää kohti. Seuraava iso sesonki on kesän ja lomien jälkeen syyskuussa.

Miten saada hyvä muutos jatkumaan?

Monella vuodenvaihteessa aloitetulla elämäntaparemontilla on tapana päättyä helmikuuhun mennessä.

Kysyimme haastatelluilta raumalaisilta liikunta-ammattilaisilta, miten hyvään muutokseen saisi jatkuvuutta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut