Eletäänkö nyt kohtalonviikkoja Laitilan pullonkaularisteyksen kannalta? Kattelus: "Kyllä tämä riihi on se hetki, jolloin asiasta pitäisi päättää"

Laitilan VT8-remontista pitää päättää huhtikuun lopussa hallituksen puoliväliriihessä, jos asia halutaan läpi tällä hallituskaudella, sanoo Laitilan kaupunginjohtaja.

Laitilan keskustaa halkovan valtatie 8:n osuuden parantamista on odotettu vuosia. Liikennevaloristeyksen ja 50 tai 60 kilometrin tuntinopeusrajoitusten hidastava vaikutus on tunnustettu pitkään, ja kiertoeritasoliittymää koskeva tiesuunnitelmakin on ollut nähtävillä jo viime syksynä.

Oikeastaan vain yksi asia estää hanketta toteutumasta. Rahoitus puuttuu.

Seudulla valtion päätöstä hankkeen rahoittamisesta on odotettu kuumeisesti.

– Kokonaisuudessaan hanke olisi toteuttamiskelpoinen vuonna 2022 eli ensi vuonna. Silloin se olisi mahdollista sekä valtion puolelta eli tiesuunnitelmien kannalta että kaupungin kannalta kaavoituksellisesti, kertaa Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus.

Valtakunnan poliittinen tahto rahoituksen määräämiseen on Katteluksen mukaan ainoa puuttuva palanen.

– Oikeastaan mitään muuta palasta ei enää puutu.

Katteluksen mukaan nyt eletään niitä päiviä ja viikkoja, joiden kuluessa asia saatetaan vihdoin ratkaista. Hallituksen seuraava kehysriihi, niin sanottu puoliväliriihi häämöttää huhtikuun lopussa.

– Tiedän, että pöydällä on isoja valtakunnallisiakin asioita, mutta tämäntyyppisiäkään asioita ei ole syytä vähätellä. Jos tämä halutaan tämän hallituskauden aikana viedä maaliin, kyllä tämä riihi on se, jossa asiasta pitäisi saada päätös, Kattelus linjaa.

Kyseessä ei ole mikään pieni projekti: kokonaisbudjetti on 38 miljoonan euron luokkaa. Siitä Laitilan kaupungin osuus on 4,5 miljoonaa euroa.

Hankkeella on paitsi alueellinen myös valtakunnallinen merkitys, Kattelus näkee.

– Liittymällä on iso merkitys koko kasitien sujuvuuden kannalta. Tie on kuitenkin Länsi-Suomen tärkein vientiväylä, ja on aika poikkeuksellista, että valtatiellä on ylipäätään liikennevalot ja vieläpä näin paljon raskasta liikennettä.

Kaupunginjohtaja itsekin ajeli kasitietä puhelinhaastattelun aikaan ja nautti juuri päivitetyistä kesärajoituksista.

– Aurinkokin paistaa.

Aurinkoa Kattelus toivoo varmasti myös puoliväliriihestä Laitilan suuntaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut