Elinluovutuskortin saa taas myös puhelimeen – "Yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen"

Elinluovutuskortti-sovellus on hyvin samantyylinen kuin perinteinen paperinen korttikin. Kuva: www.elinluovutuskortti.fi

Munuais- ja maksaliitton tiedottaa, että Elinluovutuskortti-sovellus on saatavana tauon jälkeen taas puhelimiin. Sovelluksessa voi täyttää tutulta näyttävän kortin ja saada sen ilmoitukseksi myös lukitusnäyttöön. Sovelluksella on lisäksi helppo kertoa oma tahto läheisille viestillä tai jakaa se omissa somekanavissa.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään kuitenkin selvittämään ja siitä keskustellaan mahdollisen elinluovuttajan omaisten kanssa. Selkeästi ilmaistu elinluovutustahto kertoo sen omaisillekin ja varmistaa jokaisen henkilökohtaisen kannan toteutumisen. Se myös nopeuttaa elinluovutusta ja ihmishenkien pelastamista, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa kertoo liiton tiedotteessa.

Elinluovutustahdon voi kertoa allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla elinluovutuskortti-sovelluksen, kirjaamalla tahdon Omakantaan tai vain kertomalla asiasta läheisilleen.

– Elinluovutustahdon kertominen on ehkä maailman helpoin ja nopein tapa tehdä hyvää. Se on myös täysin ilmainen, ei vaadi rahalahjoituksia, vaan kertapäätöksen. Elinluovutuksella on myös ihmeellinen merkitys, sillä yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen, Inomaa jatkaa.

Syyskuun alussa 567 ihmistä odotti Suomessa uutta elintä. Syyskuuhun mennessä elinsiirtoja oli tehty 340 kappaletta. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolen siirtoja.