Elintarvikeala sai nelivuotiset työsopimukset

Elintarviketeollisuusliitto ry ja Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL ovat sopineet elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset nelivuotiskaudeksi 1.2.2017 - 31.1.2021.

- Meille tärkeintä on, että elintarvikealan työntekijöiden nykyiset työehdot turvataan uusissa työehtosopimuksissa, eikä vuosityöaikaa pidennetä, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen toteaa.

SEL neuvotteli ETL:n kanssa viidestä työehtosopimuksesta: leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksista.

Sopimuskauden ensimmäisenä vuonna ei tehdä palkankorotuksia.

Sen jälkeen palkankorotusten suuruus määritellään verrokkialojen palkankorotusten perusteella. Verrokkityöehtosopimukset ovat teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimus, kemian perusteollisuuden työehtosopimus sekä mekaanisen metsäteollisuuden työntekijöiden työehtosopimus.

SEL ja ETL sopivat myös kahden työryhmän perustamisesta. Työaikamallityöryhmä luo ja kehittää työehtosopimusten työaikamääräyksistä poikkeavia työaikamalleja, jotka vastaavat elintarvikealan käytännön tarpeisiin. Palkkaustekninen työryhmä kehittää palkkaryhmittelyä ja palkkausta.

- Molempien työryhmien tulosten tuleminen osaksi työehtosopimusta edellyttää kummankin liiton hallintojen hyväksyntää, minkä jälkeen ne ovat vasta otettavissa käyttöön. Työaikamallin käyttöön ottaminen vaatii lisäksi, että siitä sovitaan paikallisesti luottamusmiehen kanssa, Kuntonen painottaa.