"Elokuva rämäpäisesti haltuun" - Anna Erikssonille Espoo Ciné -palkinto kotimaisen elokuvakulttuurin edistämisestä

Tuomariston mukaan Erikssonin tyyli asettuu tietoisesti kotimaisen elokuvan totunnaisen mitta-asteikon ulkopuolelle.

| Päivitetty

Anna Eriksson palkittiin maanantai-iltana Espoo Ciné -palkinnolla elokuvafestivaalin avajaisgaalassa.

Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka edistää kotimaista elokuvakulttuuria kohti monimuotoista eurooppalaisuutta.

Palkinnon jakava jury koostuu Espoo Cinén hallituksen jäsenistä. Palkinnon jakoi ensimmäisen Espoo Ciné -palkinnon viime vuonna saanut Paula Vesala.Tuomariston mukaan Anna Eriksson on rämäpäisesti ottanut pitkän muusikkouransa jälkeen elokuvan haltuun tavalla ja tyylillä, joka asettuu tietoisesti kotimaisen elokuvan totunnaisen mitta-asteikon ulkopuolelle.

Eriksson ei ole pelännyt laittaa itseään likoon eurooppalaisena elokuvantekijänä tähänastisissa ohjauksissaan, Marilyn-myyttiä myllänneessä M:ssä (2018) sekä Locarnon elokuvajuhlilla avanneessa W:ssä (2022), jotka etenevät enemmän hätkähdyttävän kuvaston ja sen tunnelman kuin suoraviivaisen tarinankerronnan voimalla, todetaan palkintoperusteissa.Espoo Cinéllä on Kino Tapiolassa 22.10. juhlanäytös, jossa nähdään Anna Erikssonille tärkeä eurooppalainen elokuva, Pier Paolo Pasolinin Matteuksen evankeliumi (1964) sekä Erikssonin oma elokuva W. Hän on itse paikalla esittelemässä molemmat elokuvat.

W:n ensi-ilta elokuvateattereissa on 23.9. kautta maan ja Suomen ensiesitys Rakkautta & Anarkiaa festivaalilla, jossa W on Next Level -gaalaelokuvana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut