Elokuvajuhlat nostaa esille puolalaisen elokuvan

Raumalaisten elokuvantekijöiden elokuville on oma sarja, jossa nähdään lyhytelokuvia ja dokumentteja.

| Päivitetty

Blue Sea Film Festivalin elokuvateemamaa on tänä vuonna Puola. Puolaista elokuvaa edustaa festivaalilla neljä keskenään hyvin erilaista nykyelokuvaa.

– Niillä ei oikeastaan ole muuta yhteistä kuin se, että ohjaajat ovat puolalaisia, kertoo Tarmo Hotanen festivaalin järjestävästä Rauman Elokuvakerhosta.

Hän kuvailee Puolan elokuvaperinnettä vahvaksi.

– Puola on vuosikymmeniä ollut Itä-Euroopan kirkkain elokuvamaa. Myös Lodzin elokuvakoulu on säilyttänyt hyvin asemansa.Ohjelmistoon on Raumalle valikoitu elokuvia, joita ei Suomessa muutoin nähdä. Sarjaan kuuluvat Pawel Pawlikowskin Cold War (2018), kahden puolalaisen muusikon rakkaustarina kylmän sodan ajalta, Berliinin elokuvajuhlien 2017 kilpasarjassa menestynyt Agnieszka Hollandin jännityselokuva Jäljet (2017), Joanna Kos-Krauzen ja Krzysztof Krauzen Birds are singing in Kigali ja Piotr Domalewskin esikoisohjaus Silent Night (2017).

Krauzenien elokuva on ensimmäinen pakolaisteemaa käsittelevä puolalainen elokuva, ja se kertoo Ruandasta. Silent Night kuvaa siirtolaisuutta.

Kaksi asiantuntijaa

Ohjelmisto rakentui viimesyksyisen valtakunnallisen Suomi-Puola -elokuvaviikon ohjelmiston pohjalta. Asiantuntijoina ovat olleet Suomi-Puola -yhdistysten liiton elokuvasihteeri Jarno Hänninen, joka saapuu festivaalille, sekä Raumalla asuva elokuvaohjaaja ja historioitsija Tomasz Kieruzel.

Ensi elokuussa järjestettävien elokuvajuhlien ohjelmistossa ovat perinteiseen tapaan kotimaiset elokuvauutuudet, jotka tuovat Raumalle myös runsaasti elokuvavieraita.

Kattauksesta löytyvät muun muassa juuri ensi-iltansa saanut Samppa Batalin Äiti, Juha Lehtolan Ihmisen osa, Aleksi Salmenperän Tyhjiö, Katja Gauriloffin Baby Jane, Miia Tervon Aurora, Selma Vilhusen Hölmö nuori sydän sekä Klaus Härön Tuntematon mestari.

Dokumenteista esitetään muun muassa Joonas Berghällin Miehiä ja poikia, Marko Röhrin Luontosinfonia, Petteri Saarion Vedenneito sekä alkuvuodesta ensi-iltansa saanut Arthur Franckin Olliver Hawk. Dokumentilla on läheinen kytkös Raumaan, sillä Hawk alias Olavi Hakasalo asui hypnotisoijan uransa aikana myös Raumalla.

Pohjoismaisista elokuvista festivaalilla nähdään muun muassa Ali Abbasin ohjaama Raja, jossa miespääosaa esittää suomalainen Eero Milonoff, ja Gabriela Pichlerin ohjaama Amatöörit.

Suomessa harvoin nähtyä islantilaista elokuvaa edustaa Ása Helga Hjörleifsdótirrin The Swan ja tanskalaista Milad Alamin The Charmer.

Euroopasta suunnataan itään

Festivaalin eurooppalainen ikkuna kurkistaa tällä kertaa maanosan ulkopuolelle. Libanonilaisen ohjaajan Nadine Labakin Kapernaum – kaaoksen lapset (2018) on tarina libanonilaisesta pojasta, joka haastaa vanhempansa oikeuteen: syytteenä lapsen saattaminen maailmaan karuissa oloissa, sekä iranilaiselokuva Kolme naista (2019).

Festivaalikattaukseen kuuluu myös vastikään ensi-iltansa saanut, Dome Karukosken Hollywood-debyytti Tolkien.Elokuvalistat täydentyvät kesän mittaan.

Lyhytelokuvakilpailu 25 vuotta

Kansainvälinen Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailu järjestetään nyt jo 25. kerran, ja se nostaa esiin tuttuun tapaan Itämeren alueen lyhytelokuvia, joiden teemana on tällä kertaa vesi.

Ilmoittautuminen päättyy tänä vuonna 31.5. Parhaat elokuvat palkitaan ja silakka-Oskarit jaetaan festarilauantaina 24.8.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut