Elokuvavuosi 2019: Risto Räppääjä ylsi Raumalla ykköseksi ennen Jokeria, mutta Frozen 2 sai muutamassa päivässä yli 2000 katsojaa

Joker oli koko maan katsotuin elokuva, Risto Räppääjä ja pullistelija oli katsotuin kotimainen.

Risto Räppääjä ja pullistelija oli viime vuoden katsotuin elokuva Raumalla. Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen kirjaan pohjautuva elokuva oli koko maan suosituin kotimainen elokuva.

Se ohitti Raumalla jopa Todd Phillipin ohjaaman Jokerin, joka oli Suomen elokuvaykkönen. Joker ylitti ainoana elokuvana yli 400 000 katsojan rajan.

Raumalla Jokerilla oli liki 2 260 katsojaa ja Risto Räppääjällä hieman yli 2 760. Valtakunnallisesti oranssitukkainen sankari keräsi lähes 290 000 katsojaa.

Elokuvateatteri Iso-Hannussa kärkiviisikkoon mahtuivat myös vasta joulupäivänä ensi-iltaan tullut Frozen 2, joka ehti  muutamassa päivässä kerätä vajaat 2 100 katsojaa. Neljäs oli Avengers-Endgame ja viides Downton Abbey, jolla oli vähän yli 1 600 katsojaa.

Jälleen kasvun vuosi

Elokuvissa käynti kasvoi koko maassa, ja lisäystä edelliseen vuoteen oli lähes 4 prosenttia. 2019 olikin viides peräkkäinen vuosi, kun elokuvakäynnit ylittivät 8 miljoonaa.

– Katsojamäärillä mitattuna 2019 oli ulkomaisten elokuvien vuosi, ja kotimaisten elokuvien katsojaosuus jäi alle 20 prosentin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Kansainvälisesti kotimaisen elokuvan noin 17 prosentin katsojaosuus on kuitenkin hyvä, sanoo Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Seuraava megahitti 007

Iso-Hannulla oli viime vuonna noin 49 000 kävijää. Elokuvateatteria pyörittävä Toni Järvinen odottaa tämän vuoden katsojamääräksi 50 000:ta.

– Huhtikuun 3. ensi-iltaan tuleva 007 No time to die on kevään isoin, ja koko vuoden 2020 yksi suurimmista elokuvista, hän arvioi.

Elokuvassa Daniel Craigin esittämä agentti on jo vetäytynyt aktiivipalveluksesta, mutta astuu remmiin ystävän pyynnöstä.Toiseksi yleisömagneetiksi Järvinen povaa Tom Cruisen tähdittämää Top Gun: Maverickia, joka saapuu valkokankaalle 17.7.

– Kevään ensimmäinen iso kotimainen elokuva on 19.2. ensi-iltaan tuleva Se mieletön remppa.

Taneli Mustosen ohjaama komedia pohjautuu norjalaiseen menestyskomediaan Norske Byggeklosser. Keskeisissä rooleissa nähdään Sami Hedberg ja Kiti Kokkonen.

Uutta Risto Räppääjä saadaan odotella lokakuulle, silloin ensi-iltaan tulee Risto Räppääjä ja väärä Vincent.

Teknisiä uudistuksia teatterisaliin

Alkukevään aikana Iso-Hannuun tehdään teknisiä uudistuksia, joilla päivitetään kuvaan liittyvää tekniikkaa uusimalla projektoreita.

– Projektorit ovat uusinta laser-tekniikkaa. Laiteinvestointi on merkittävä, edellisestä on kymmenisen vuotta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut