Ely: Kanalin myrkkyjen ja Oraksen mahdollinen yhteys selvitykseen - "Ympäristövaikutukset tulee tutkia tarkemmin"

Ympäristöviranomainen vaatii lisätutkimuksia hanatehtaan hulevesien haitta-aineista ja niiden kulkeutumisesta. Päästöjä on saattanut kulkeutua Raumanjoen kautta Kanaliin ja mereen.

Oraksen tehtaan metallipäästöt saattavat olla osasyy Kanalin pohjan pilaantumiseen.

Kyse ei välttämättä ole vain menneistä päästöistä ympäristömääräyksiltään löyhempinä vuosikymmeninä. Haitta-aineiden vuotaminen alueen ulkopuolelle ja Kanaliin saakka saattaa olla mahdollista edelleen.

Tällaisen johtopäätöksen voi tehdä Varsinais-Suomen ely-keskuksen lausunnosta, joka koskee tehdasalueen ympäristöteknisiä tutkimuksia.

Hulevesiin liittyy huolia

Vyyhti alkoi purkautua, kun tehtaan kromaamon pumppauskaivon pohjan havaittiin edellisvuonna syöpyneen. Löytöä seuranneissa tutkimuksissa havaittiin viime vuonna metallipitoisuuksia niin sadevesikaivoissa kuin ojissakin.

Matkan varrella selvisi, että erityinen huolenaihe liittyy tehdasalueen hulevesiin (LS 17.4.)

Ely-keskus pitääkin lausunnossaan pohjavesitutkimuksia riittävinä, mutta hulevesien lisätutkimuksia ei. Merkittävä syy tähän on se, että metallipitoisuuksia koskevat ympäristölaatunormit koskevat vasta vesistöön päätyviä vesiä.

– Tämän vuoksi olisi syytä selvittää, mihin laitoksen alueelta tulevat vedet lopulta päätyvät ja missä suhteessa ne laimentuvat alapuoliseen vesistöön, ely toteaa.

Samoja haitta-aineita kuin Kanalissa

Tässä tapauksessa alapuolinen vesistö voi tarkoittaa Rauman Kanalia. Sinne hulevesi haitta-aineineen virtaisi tehdasalueen eteläpuolella sijaitsevan radanvarsiojan ja Raumanjoen taimenvesistön kautta.

Kanalista tehtiin mahdollisen kunnostuksen suunnitteluun liittyvä pohjasedimenttitutkimus vuonna 2019. Pohjasedimentissä todettiin kuparin, kromin ja erityisesti sinkin korkeita pitoisuuksia.

– Sinkin, kuparin ja kromin pitoisuudet olivat osin kohonneina myös Oras Oy:n Rauman-tehtaan alueelta otetuissa maaperä- ja ojasedimenttinäytteissä sekä osassa laitoksen piha-alueen kaivoista otetuissa vesinäytteissä, ely huomauttaa.

– Alueella sijaitsevasta vesialtaasta otetussa vesinäytteessä kromi ja lyijy olivat koholla.

Asioiden yhteys on mahdollinen?

Ely-keskus ei lausunnossaan suoraan väitä, että joron jäljet johtaisivat hanatehtaalle. Ympäristöviranomainen antaa kuitenkin selvästi ymmärtää, että asioilla voi olla yhteys – ja vähintäänkin asia pitää selvittää.

Lausunnon esitellyt ja päätöksen tehnyt virkamies ovat molemmat tällä hetkellä kesälomalla, joten tarkentavaa kommenttia emme saaneet.

Lausunnossaan Ely huomauttaa lisäksi, että taannoisten ympäristöteknisten tutkimusten mukaan radanvarsiojan kohonneet haitta-ainepitoisuudet eivät todennäköisesti johdu yksittäisestä vuodosta. Sen sijaan kyse lienee pidemmän ajan vähittäisestä kuormituksesta.

– Laitokselta tulevien vesien ja laitoksen hulevesien johtaminen ja siitä aiheutuvat mahdolliset ympäristövaikutukset tulee tutkia tarkemmin, ely vaatii.

Lisätutkimuksia erityisesti hulevedestä

Ely edellyttää yksittäisinä toimepiteinä muun muassa selvityksen siitä, miltä alueilta ja millaisia hulevesiä laitokselta johdetaan avo-ojaan, hulevesiviemäriin ja maaperään.

Lisäksi laitoksen viemäröinnin sekä hulevesijärjestelmän riskit tulee kartoittaa nykyistä tarkemmin.

– Toiminnanharjoittajan tulee selvittää, voiko mahdollisia haitta-ainepitoisia hulevesiä kulkeutua kiinteistön ulkopuolelle Raumanjokeen ja edelleen mereen, ely edellyttää.

Oras aikoo saneerata laitosta ja rakentaa muun muassa uuden muovikromaamon. Tämän oletetaan vähentävän tehtaan päästöjä.

Ely haluaa kuitenkin tarkat selvitykset myös uuden kromaamon hulevesistä ja niiden käsittelystä. Myös vanhan kromaamon ja jätevedenpuhdistamon mahdolliset korjaukset sekä niihin liittyvät tutkimukset on selostettava.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut