Ely-keskus: Eurajoen bakteeritapauksessa noudatettiin määräyksiä, mutta ne eivät aina riitä

Eurajoen bakteerisaastuminen puhuttaa edelleen. KUVA: arkisto/Jami Jokinen

Lannanlevityksestä johtunut Eurajoen bakteerisaastuminen ei anna syytä poliisille jätettävään tutkintapyyntöön, katsoo Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Se huomauttaa että lannanlevitys on tehty tavanomaisesti ja siinä on saatavissa olevan tiedon mukaan noudatettu nitraattiasetuksen määräyksiä. Kyse ei siis olisi myöskään ympäristön turmelemisesta, joka edellyttäisi tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta.

- ELY-keskuksen arvion mukaan tutkintapyynnön tekemiseen ei ole tämänhetkisten tietojen nojalla perusteita, keskus toteaa.

ELY antoi tiistaina vastauksensa Eurajoen vesiensuojeluyhdistyksen toimenpidehakemukseen. Hakemus on lähetetty useille viranomaistahoille, ja Länsi-Suomi kertoi ympäristöministeriön näkemyksistä viime viikolla.

"Asetuksen metrimäärät eivät välttämättä ole riittäviä"

ELY toteaa, että jo keväällä levitetty lanta on voinut nostaa Eurajoen bakteeripitoisuuksia, koska loppukesällä alueella satoi rankasti pitkän kuivan jakson jälkeen. Saman näkemyksen on esittänyt myös Etelä-Satakunnan ympäristötoimisto.

Niinpä joki saattoi saastua, vaikka lantaa olisikin levitetty nitraattiasetuksen mukaisesti.

- Nitraattiasetuksen edellyttämät metrimäärät eivät välttämättä ole riittäviä tällaisissa Suomessa vielä melko poikkeuksellisissa sääoloissa, ELY toteaa.

Asetuksen muuttaminen oli yksi vesiensuojeluyhdistyksen hakemuksessaan esittämistä aloitteista.

Asia kuuluu kuitenkin ELY-keskuksen sijaan ympäristöministeriölle sekä maa- ja metsätaousministeriölle. Ympäristöministeriö totesi jo viime viikolla, ettei se katso asetuksen muuttamisen olevan nykytiedon perusteella tarpeen.

ELY: Tutkimushanke olisi hyödyllinen

Ympäristöministeriön mukaan Eurajoen saastumisessa on kyse yksittäistapauksesta. Yhdistys ja Etelä-Satakunnan ympäristöpäällikkö Jukka Reko ovat toista mieltä, ja ovat kertoneet vastaavantyyppisistä tapauksista muun muassa Huittisissa ja Ikaalisissa.

ELY katsoo, että laaja ja suolistobakteerit sisältävä tutkimushanke lannan peltolevityksen ympäristövaikutuksista olisi hyödyllinen.

Keskus aikoo ottaa asian esille keskusteluissaan ministeriöiden kanssa. Jos rahoitusta olisi käytössä, sopivia tutkimustahoja olisivat ELYn mukaan esimerkiksi Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Pyhäjärvi-instituutti. 

Pyhäjärvi-instituutti suunnittelee tutkimushanketta

Varsinais-Suomen ELY-keskus kertoi tiistaina tiedotteessaan, että Pyhäjärvi-instituutilla olisi jo valmistelussa lannan peltolevitystä ja siihen liittyviä bakteeririskejä selvittävä hanke.

Asia pitää paikkansa, mutta kyse on vasta aivan alkuvaiheessa olevasta ajatuksesta.

- Kartoitamme mahdollisuuksia hakea rahoitusta tutkimus - ja kehittämishankkeelle, jossa mukana olisi lannan levityksen ympäristöhaittojen tutkimus ja ehkäiseminen, kertoo Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtaja Teija Kirkkala.

Mahdollisen hankkeen tarkemmasta sisällöstä ei hänen mukaansa ole vielä kerrottavaa. Myöskään rahoitustahoa ei ole toistaiseksi tiedossa.

Muokattu 15.9. klo 11.08: Lisätty kainalojuttu Pyhäjärvi-instituutista.

Lisää aiheesta

Eurajoen mysteeri näyttää selvinneen - Ympäristötoimisto: Eurajoen bakteerit peräisin lannanlevityksestä keväällä

Ministeriö: Eurajoen bakteerisaastuminen oli todennäköisesti yksittäistapaus - ei tukea yhdistyksen hakemukselle