ELY-keskus määräsi Voltti-talon taas suojeltavaksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus on määrännyt Eurajoen Voltti-talon ja autotallirakennuksen toistamiseen suojeltaviksi. Kunta suunnitteli vuoden 2010 lopulla purkavansa rakennukset, koska tontille aiottiin rakentaa uusi kirjasto.

Suojelupäätös on tehty 30. tammikuuta, ja tiedoksisaannin jälkeinen valitusoikeus ympäristöministeriöön on 30 päivää. Ympäristöministeriö päättää vielä myöhemmin, vahvistaako se ELY-keskuksen suojelupäätöksen.

– Kunta ei aio valittaa päätöksestä, koska kirjastoasia etenee toisella puolella tietä eikä prosessia siten ole tarpeen jatkaa, sanoo kunnanjohtaja Harri Hiitiö.

Ympäristöministeriö palautti Voltti-talon suojeluasian Varsinais-Suomen ELY-keskuksen käsiteltäväksi 26.11.2012, koska rakennuksen toimijoita ei ollut kuultu.

Eurajoen kulttuuri- ja matkailutoimisto, Eurajoen taide- ja kulttuuriyhdistys Voltti ry, Eurajoen kotiseutuyhdistys ry sekä musiikkiyhdistys Karkki&Parelma ry lausuivat puoltavansa suojeluesitystä.

Kunta tarjosi Voltti-taloa viime syksynä Voltti-yhdistykselle, joka kieltäytyi ostotarjouksesta, koska sillä ei ole varoja ylläpitää, saati korjata rakennusta. Yhdistys pyysi pidennystä vuokra-aikaan, mutta sitä ei myönnetty.