ELY-keskusten seurantakin sen kertoo: sinilevää on merialueilla nyt runsaasti

Runsas sinilevä muodostaa selvästi näkyviä levälauttoja, jotka voivat ajautua rannoille. Sinilevälautan tunnistaa siitä, että sitä ei voi nostaa kepillä vedestä, vaan se hajoaa. Jos levä jää keppiin, se on jotain muuta kuin sinilevää, Retkipaikka.fi-sivusto neuvoo.

Sinilevätilanne on huonontunut merialueilla ja levää on havaittu laajoilla alueilla. Sinileväesiintymiä on havaittu koko Saaristomeren alueella.

Sinilevää on ollut veteen sekoittuneena laajoilla alueilla, mutta suojaisimmissa paikoissa kuten lahdissa on saattanut muodostua pintaesiintymiä.

Myös Selkämerellä tilanne on huonontunut, ja levää on havaittu muun muassa Rauman vesillä ja Mannervedellä. Porin rannikon lähivesien tilanne on parempi, eikä ELY-keskukselle ole tullut tietoon sinilevähavaintoja.

Tiedot perustuvat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikkoihin, Rotarien havaintopisteisiin sekä muihin havaintoihin.

Satelliittikuvissa on havaittu laaja sinileväesiintymä Selkämeren ulappa-alueilla, ja myös rajavartiosto havaitsi tiistaina 13. päivä laajoja sinilevälauttoja Selkämerellä.

Satelliittihavainnot Saaristomereltä ovat samansuuntaisia kuin vakioseurannan havainnot. Suojaisissa saariston osissa sinilevä on voinut muodostaa pintaesiintymiä, kun taas ulappa-alueilla tuulet ovat todennäköisemmin sekoittanut sinilevän veden joukkoon.

Keskiviikkoinen satelliittikuva on murheellista katsottavaa. Sinibakteeri eli -levä täyttää lähes koko Selkämeren ulapan. KUVA: Syke, sisältää muokattua Copernicus-dataa.

Lisää aiheesta

Se nousee taas: Selkämeren sinilevähirviö näkyy jo satelliittikuvissa