Ely: Satakunnassa peräti 1,2 miljardin investoinnit vihreään siirtymään

Rauman meriteollisuuspuisto on yksi Satakunnan talouden vetureista. Hyvää tilannetta kuitenkin varjostaa Venäjän hyökkäyssota, joka vaikuttaa materiaalien ja komponenttien saatavuuteen.
Rauman meriteollisuuspuisto on yksi Satakunnan talouden vetureista. Hyvää tilannetta kuitenkin varjostaa Venäjän hyökkäyssota, joka vaikuttaa materiaalien ja komponenttien saatavuuteen. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Satakunnassa on suunnitteilla tai toteutumassa peräti 1,2 miljardin euron investoinnit teollisuuteen ja energia-alalle, kertoo Satakunnan ely-keskus. Pääosin kyse on niin sanotun vihreän siirtymän investoinneista.

Teollisuus onkin ollut hyvin vahva veturi, kun maakunnan talous on toipunut koronakriisistä. Erityismaininnan elyltä saa Rauman meriteollisuuspuisto.

Samaan aikaan monet keskeiset toimialat ovat kuitenkin saaneet uuden iskun Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan sekä tämän aikaansaamista Venäjän vastaisista pakotteista.

– Vahvan ja erikoistuneen teollisen rakenteen johdosta Satakunta on poikkeuksellisen haavoittuvainen prosesseille kriittisten raaka-aineiden ja komponenttien saatavuuden häiriintyessä. Tuotanto ja vienti ovat alttiina negatiiviselle kehitykselle, ely huomauttaa tiedotteessaan.

Sota on nostanut erityisesti energian ja lannoitteiden hintaa. Kausityövoiman saatavuus on vaikeaa ja pohjalla on heikko satokausi, joten maatalouden tilanne heikentyy arvion mukaan entisestään.

Työvoimapula jatkuu joillakin aloilla

Työllisyystilanteessa maailmantilanne ei sen sijaan vielä maalis-huhtikuussa laaditussa talouden ja työllisyyden alueellisessa kehitysarviossa näy.

Toisaalta tilanne voi muuttua. Esimerkiksi elintarviketeollisuus ilmoitti tällä viikolla laajoista yt-neuvotteluista Raumalla, ja tärkeäksi syyksi mainittiin Ukrainan tilanne.

Työvoiman kysyntä oli viime vuonna ennätysmäistä, ja on jopa kasvanut alkuvuonna. Tämä on tarkoittanut myös sitä, että työnantajilla on paikoin vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa.

Erityisen suuria pulmia ennakoidaan terveydenhuoltoon, sosiaalialalle, teollisuuteen ja rakentamiseen. Myös kausityöllistäminen maataloudessa on vaikeaa.

Kahdesti vuodessa julkaistava arvio alueellisista kehitysnäkymistä löytyy täältä.

Satakunnassa arvion kokoamiseen osallistuvat ely-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Satakunnan kunnat, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä alueen oppilaitoksista WinNova, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin yliopistokeskus