Energiatodistus ei vauhdita asuntokauppoja

Viime vuoden kesäkuusta alkaen energiatodistus on tarvittu myynnin ja vuokrauksen yhteydessä myös vanhoista omakotitaloasunnoista ja pienten taloyhtiöiden kohteista.

Asunnon myyjät maksavat kalliin todistuksen hankinnasta pitkin hampain, ja myös kiinteistövälittäjät kaipaavat energiatodistuslakiin parannuksia.

– Energiatodistus ei tarjoa juurikaan uutta tietoa kuntokartoituksen ja tiedossa olevien asumiskustannusten oheen. Lisäksi kirjaimella merkittyjen energialuokkien tulkitseminen on ihmisille vaikeaa, Asuntokauppa Fajanssin toimitusjohtaja ja kiinteistövälittäjä Oili Kuusinen sanoo.

Kiinteistövälittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että teetetty energiatodistus ei juurikaan heiluta asunnon osto- tai vuokrapäätöstä suuntaan taikka toiseen.

– Ajatus energiatodistuksen taustalla on varmasti hyvä. Rekisteröidyistä todistuksen tekijöistä on kuitenkin pulaa, ja luokituksen antaminen etenkin vanhoille taloille on vaikeaa, Rauman Kiinteistömarkkinoinnin kiinteistövälittäjä Kalle Nissilä sanoo.

Hän muistuttaa myös, että keskenään erilaisia rakennuksia on hankala vertailla ja paljon asunnon energiankulutuksesta on kiinni nimenomaan asukkaan omasta käytöksestä arjen keskellä.