Energiavirastolta hyviä uutisia talvea ajatellen

Tilanne on parempi kuin viime talvena.

Sähkön odotetaan riittävän Suomessa hyvin tänä talvena, Energiavirasto kertoi torstaina.

Tilanne sähkön tuotantokapasiteetin osalta on parempi kuin viime talvena, ja Energiavirasto ennakoi sähkötehon riittävän talvikaudella myös kylmien pakkaspäivien kulutushuippujen aikana.

Useat samanaikaiset häiriöt merkittävissä tuotantolaitoksissa ja siirtoyhteyksissä voivat kuitenkin vaarantaa sähkötehon riittävyyden.

Viraston raportin mukaan kylmänä talvipäivänä sähkön kulutushuipuksi on arvioitu noin 14 300 megawattia. Kotimaista markkinaehtoista tuotantokapasiteettia on arvioitu kulutushuipun aikana olevan käytettävissä yhteensä noin 12 800 megawattia.

Sähkön kysynnän kattamiseksi kulutushuipun aikaan Suomi tarvitsee siis noin 1 500 megawattia tuontisähköä.

Energiaviraston mukaan tuontikapasiteettia naapurimaista Suomeen on yhteensä noin 3 400 megawattia.Tuulivoimaa yhä enemmän

Energiaviraston mukaan tulevan talven tilanne on edellisvuotta parempi muun muassa siksi, että Olkiluoto 3 aloitti säännöllisen sähköntuotannon huhtikuussa.

Lisäksi uutta tuulivoimakapasiteettia on Energiavirastolle tehtyjen ilmoitusten perusteella otettu käyttöön kuluvan vuoden aikana yli 1 300 megawattia. Vuoden loppuun mennessä tuulivoimakapasiteetin odotetaan kasvavan vielä 600 megawattia.

Myös kaasun odotetaan riittävän Suomessa tulevana talvena, vaikka Suomen ja Viron välinen Balticconnector-kaasuputki ei olekaan käytössä. Energiaviraston mukaan Inkoon LNG-terminaalin höyrytyskapasiteetti riittää yksin turvaamaan kaasutoimitukset.

Virasto toteaa, että mahdollinen häiriö Inkoon terminaalissa voi kuitenkin vaarantaa kaasun riittävyyden, mikä voi heijastua myös sähköntuotantoon.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut