”Enescu merkitsee romanialaisille samaa kuin Sibelius suomalaisille” – Pori Sinfonietta tuo George Enescun musiikkia Raumalle

Pori Sinfoniettan kamarikiertue soi Kankaanpäässä, Porissa ja Raumalla.

| Päivitetty

Pori Sinfoniettan jousioktetti soittaa 140 vuotta sitten syntyneen romanialaissäveltäjän George Enescun musiikkia Kamari 2021 -kiertueella perjantaina Rauma-salissa.Enescu (1881–1955) oli säveltäjä, viulisti, pianisti, kapellimestari ja opettaja. Enescua pidettiin ihmelapsena ja hän pääsi sisään Wienin maineikkaaseen konservatorioon ollessaan vasta 7-vuotias.

Enescun syntymästä tuli elokuussa kuluneeksi 140 vuotta. Pori Sinfoniettan lokakuisen kamarikiertueen teemaksi Enescu nousi Pori Sinfoniettan konserttimestarin Ion Buinovschin ehdotuksesta.

– Enescu merkitsee kaikille romanialaisille aivan samaa kuin Sibelius suomalaisille, kertoo juuriltaan moldovalainen Buinovschi Pori Sinfoniettan tiedotteella.

Hänelle Enescun musiikki tuli tutuksi 1990-luvulla, kun Moldova itsenäistyi Neuvostoliitosta. Enescun musiikkia ei esitetty Moldovassa Neuvostoliiton aikana – myös romanialaiset kirjat olivat kiellettyjä.

–Kuulin konsertissa Enescun sävellyksen Rapsodia Romana nro 1, joka on sarja kansanlauluja. Suurin osa oli minulle yllättäen tuttuja, koska niitä oli laulettu meidän perhejuhlissamme – en edes voinut kuvitella, että ne kaikki ovat ”romanialaisia”, Buinovschi jatkaa.

Moldovan virallinen kieli on romania. Neuvostoaikana kielestä käytettiin nimitystä ”moldovan kieli”. Neuvostoaikoina romaniaa kirjoitettiin Moldovassa kyrillisin aakkosin ja siihen otettiin paljon lainasanoja venäjästä.

Konserttiin on valittu Enesculta ensimmäinen osa teoksesta Pelimanni, jossa sooloviulistina soittaa Buinovschi sekä Octuor op. 7 D-duuri, jonka Enescu sävelsi vuonna 1900.

– Enescun musiikki oli minulle ja monille muille moldovalaisille ”kielletty hedelmä”. Enescu on tärkeä osa kulttuuri-identiteettiämme.

Jousioktetti esiintyy Rauma-salissa perjantaina kello 18.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut