Ennakkosuosikit pitivät pintansa – Stubb ja Haavisto selvin luvuin toiselle kierrokselle

Äänestysprosentti oli presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 74,9 prosenttia.

Presidentinvaalien toinen kierros käydään Pekka Haaviston ja Alexander Stubbin kesken.

Presidentinvaalien ennakkosuosikit pitivät pintansa sunnuntai-iltana. Suomen seuraava presidentti on joko kokoomuksen Alexander Stubb tai vihreiden ja valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto, jotka pääsivät vaalien toiselle kierrokselle selvin luvuin.

Kun äänistä oli vähän ennen iltakymmentä laskettu 98 prosenttia, oli Stubbille kertynyt 27,1 prosenttia ja Haavistolle 25,7 prosenttia äänistä.

Stubb ja Haavisto ennakoivat jo kommenteissaan tulevaa toisen kierroksen vaalikamppailua, jossa ei tulla näkemään repivää haastamista vaan ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

Haavisto alleviivasi sitä, että molemmat ehdokkaat ovat samaa mieltä suurista kysymyksistä kuten Nato-jäsenyydestä ja tiukasta linjasta itärajan suhteen.

– Se ei ole huono asia, että Suomessa vallitsee näin suuri yksimielisyys keskeisistä ulkopoliittisista kysymyksistä. Se tekee suomalaiset vahvaksi, hän sanoi.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli nosteessa viime aikojen mielipidemittauksissa, mutta hän hävisi selvästi kärkikaksikolle. Hänen ääniosuutensa oli iltakymmenen laskelmien mukaan 19 prosenttia.

Halla-aho sanoi, ettei hänelle jää mikään kampanjasta hampaankoloon, sillä koko organisaatio on tehnyt parhaansa.

– Varmasti joitakin asioita olisi voinut tehdä paremmin, mutta vanha viisaus on, että se, joka ei tee koskaan virheitä, ei tee paljon muutakaan.

Keskustan ja valitsijayhdistyksen Olli Rehnin ääniosuus oli saamaan aikaan 15,4 prosenttia äänistä. Osuus on parempi kuin mitä on viime aikoina mitattu keskustan puoluekannatukseksi, mutta se ei riittänyt nostamaan Rehniä kärkikahinoihin.

Muiden ehdokkaiden kannatus on jäämässä muutamaan prosenttiin. Sekä vasemmistoliiton Li Anderssonin että SDP:n Jutta Urpilaisen kannatus oli illalla alle viidessä prosentissa. Andersson oli jonkin verran Urpilaisen edellä.

Valitsijayhdistyksen kautta ehdokkaana olevalla Mika Aaltolalla ja kristillisdemokraattien Sari Essayahilla kannatus oli puolestaan alle pari prosenttia kummallakin.

Liike Nytin Harry Harkimon kannatus oli jäämässä puolen prosentin tuntumaan.

Urpilainen sanoi heti ennakkoäänten tultua julki, että tulos on hänelle pettymys. Urpilainen sanoi uskovansa, että esimerkiksi muita ehdokkaita lyhyemmäksi jääneellä kampanja-ajalla on voinut olla vaikutusta hänen kannatukseensa.

– Mutta tämä oli tulos, ja sen kanssa eletään.

Aaltola sanoi pitävänsä historiallisena sitä, että hän pärjäsi kisassa politiikan ulkopuolelta tulleena ja onnistui keräämään kymmeniä tuhansia ääniä.

Hän sanoi palaavansa työhönsä Ulkopoliittisen instituutin johtajaksi ja vakuutti, ettei hänellä ole pienintäkään aikomusta lähteä esimerkiksi ehdolle eurovaaleihin.

Vaalien ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 74,9 prosenttia. Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2018 äänestysprosentti oli hieman alle 70, ja vuoden 2012 vaalien ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti oli 72,8.

Nina Törnudd, Terhi Riolo Uusivaara, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut