Ennakoitu tieto varmistui: elinajanodote lyheni Suomessa viime vuonna eniten yli 50 vuoteen

Elinajanodote on korkein Ahvenanmaalla, lyhin Kainuussa.

Elinajanodote on ollut Suomessa korkein viime vuosina Ahvenanmaalla ja lyhin Kainuussa. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemasta kuolleet-tilastosta.

Vastasyntyneiden elinajanodote oli vuosina 2020–2022 Ahvenanmaalla tytöillä 85,8 vuotta ja pojilla 81,2 vuotta. Kainuussa puolestaan tyttöjen elinajanodote oli 82,6 vuotta ja poikien 77,5 vuotta.

Maakuntien väliset erot olivat suuremmat miehillä kuin naisilla. Miesten elinajanodote myös jäi naisia lyhyemmäksi kaikissa maakunnissa. Sukupuolten välinen ero oli suurin Etelä-Karjalassa ja pienin Pohjanmaan maakunnassa.

Vastasyntyneen elinajanodote ei ennusta tulevaisuutta. Se kertoo, kuinka monta vuotta nollavuotias eläisi keskimäärin, jos kuolleisuus pysyisi laskentavuoden tasolla.

Nouseeko elinajanodote tänä vuonna?

Nyt myös varmistui, että elinajanodote lyheni Suomessa viime vuonna eniten yli 50 vuoteen sekä pojilla että tytöillä.

Tilastokeskuksen lopulliset luvut vahvistivat huhtikuussa julkaistun ennakkotiedon.

Vuonna 2022 vastasyntyneiden poikien elinajanodote oli Suomessa 78,6 vuotta ja tyttöjen 83,8 vuotta. Poikien elinajanodote lyheni vuoteen 2021 verrattuna 0,52 vuotta ja tyttöjen 0,67 vuotta.

Ruotsinkielisillä elinajanodote oli suomenkielisiä korkeampi. Viime vuonna tämä kieliryhmien ero oli miehillä liki kolme vuotta ja naisilla runsaan vuoden.

Tänä vuonna kuolleiden määrä on ennakkotietojen mukaan ollut elokuuhun mennessä noin 2 500 alhaisempi kuin viime vuonna. Onko elinajanodote siis kääntymässä nousuun viime vuoden pohjakosketuksen jälkeen?

– Ensi keväänä näemme koko vuoden 2023 osalta, mikä vaikutus tällä on elinajanodotteeseen, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Joni Rantakari tiedotteessa.

Hän myös toteaa, että Suomen maakuntien varsin erilaiset asukasluvut on syytä ottaa huomioon elinajanodotteen vertailussa.

– Esimerkiksi Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla väkiluku jää reilusti alle 100 000:n, ja Ahvenanmaalla se on vain 30 000.

Tämä mahdollistaa suuremman vuosittaisen vaihtelun verrattuna väkimäärältään suurempiin maakuntiin, Rantakari vertaa.

Pertti Mattila, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut