Ennenaikaisuus ja raskauskomplikaatiot voivat osua useamman kerran samaan perheeseen – Näin kävi Someroille

Asta Someron kaikki kolme raskautta ovat sisältäneet vaikeuksia.

Keskosvauvan syntymä on äkillinen kriisi. Vanhemmat voivat käsitellä kokemusta pitkälle elämän eri vaiheisiin.Suomessa keskosten hoito on hellävaraista ja perhettä huomioivaa. Yhä pienemmät vauvat selviytyvät.

Vierihoito on uusien tilojen myötä ollut mahdollista jo muutaman vuoden ajan myös Satasairaalassa Porissa.Kahdeksan vuotta sitten Asta ja Ville Somero odottivat innokkaina esikoistaan. Haaveissa oli saada kolme lasta.

Ensimmäinen raskaus eteni normaalisti viikolle 30. Tavallinen neuvolakäynti muuttuikin äitiyslomaksi.

– Minun piti vain käydä neuvolassa ja palata takaisin töihin. Äitiyslomaan oli puolitoista kuukautta, Asta muistelee.

Korkean verenpaineen ja turvotuksen vuoksi töihin ei enää palattu. Levosta huolimatta Patrik syntyi raskausviikoilla 34+5 kiireellisellä keisarinleikkauksella painaen 2 260 grammaa.

Raskausmyrkytys vei teholle

Astan raskausmyrkytys oli päässyt etenemään siihen pisteeseen, että hänen vointinsa romahti. Hän vietti kaksi vuorokautta Satasairaalan teho-osastolla vain puolittain tajuissaan.

Vauva oli vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla. Ville opetteli isäksi, yksin.Keskolan henkilökunta pakkasi vauvan rattaisiin ja Villen lykkäämään hänet niissä teholle äidin nähtäväksi.

– Keskolasta sanottiin, että jos hengitysvaikeuksista kärsinyt lapsi menee siniseksi matkalla, tartu ensimmäisen valkotakkisen hihasta kiinni, Ville kertoo.

Patrikin vointi koheni lopulta nopeasti ja hän kotiutui puolentoistaviikon ikäisenä, silloinkin vielä viikoiltaan ennenaikaisena.

Asta palasi töihin ja tuli uudelleen raskaaksi. Viikolla 27 alkoi ilmetä tutunoloisia ongelmia.

– Olin turvoksissa ja verenpaineet jälleen järkyttävissä lukemissa.

Aiempi keskossynnytys on tilastojen valossa riski myös seuraavien raskauksien päättymiseen ennenaikaisina.

– Minulle sanottiin, että myös äidin ikääntyessä ennenaikaisuuden ja raskausmyrkytyksen riskit kasvavat.

Viiden viikon jännitys

Kotona oli touhukas kaksivuotias ja Asta vuodelevossa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Jokainen aamu sairaalassa alkoi jännitysnäytelmällä, onko luvassa aamupala vai keisarinleikkaus. Raskausmyrkytyksen etenemistä seurattiin tällä kertaa entistä tarkemmin.

Eerik syntyi kiireellisellä keisarinleikkauksella raskausviikolla 31 painaen 1 185 grammaa. Vauvan sai tehohoidosta huolimatta vierihoitoon.

– Hän kotiutui jo marraskuussa, kun laskettu aika olisi ollut joulukuussa. Joulun molemmin puolin sairaalassaolo molempien poikien kohdalla tuntui erityisen väärältä, muistelee Asta.

Hartaasti toivottu kolmas

Kolmannen raskauden ongelmat alkoivat niin ikään raskausviikolla 30 ja jälleen epäiltiin raskausmyrkytystä.

Vuodelevossa mentiin myös kuopuksen odotusaika. Kuin ihmeen kaupalla päästiin raskausviikolle 37. Vivian syntyi 2 895 grammaisena suunnitellulla sektiolla.

– Oli hienoa saada kokea myös se, kun lapsen saa heti syliinsä.

Huoli Vivianista alkoi kuusiviikkoisena, kun ambulanssi ensi kertaa tuli pillit päällä kotipihaan.

– Hänellä todettiin synnynnäinen sydänvika, reikä sydämessä. Rytmihäiriöitä pidettiin poissa lääkkeillä. Tällä hetkellä tilanne on hyvä, mutta keväällä on kontrolliaika sydänultraan.

Kolme kertaa kiitos

Päivääkään ei Someron perhe vaihtaisi pois. Asioista on rakentunut heille normaali arki. Lapset ovat taustoistaan huolimatta sairastaneet erittäin vähän, ei ole astmaa, refluksia eikä allergioita.

– Olemme säästyneet paljolta. Meillä on ollut Villen kanssa niin toimiva työnjako, että arki on rullannut hyvin, jopa niissä kurjissa jatkuvan sairaalaan ajamisen vaiheissa, tuumailee Asta.

Siksi hän ei ole kokenut haluavansa ajaa keskosten vertaistuki- tapaamisiin Poriin.

– Facebook- ryhmistä on saanut tukea ja tietoa. Neuvolassa on oltu ymmärtäviä ja kannustavia.

Kommentti: Terveinä elossa

Oma matkani äidiksi alkoi 12 vuotta sitten ambulanssimatkalla Raumalta Poriin. Istukka alkoi irrota kotioloissa sairaalan epäonnistuttua raskausmyrkytyksen seulonnassa. Verenpaineet olivat koholla ja valkuaista virtsassa päivää aiemmin.

Hätäkeisarinleikkauksella syntyi täysin veltto 1 apgarin pisteen saanut 1 970 grammainen lapsi raskausviikoilla 34+5. Loppu on enkeleiden avittamaa selviytymistarinaa. Olemme molemmat terveitä ja jäimme eloon.

Sunnuntaina 17.11. vietetään jälleen maailman keskoslasten päivää. Minä kiitän pukeutumalla violettiin päivän teemaväriin ja toivottamalla voimia kaikille ennenaikaisen syntymän kohdanneille.

Keskosperheiden yhdistys Kevyt kuuluu Mannerheimin Lastensuojeluliittoon. Sieltä saa tukea ja julkaisuja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut