Tällainen rottatalvi Raumalle on ennusmerkkien mukaan tulossa – "Viemäriansat ovat pyytäneet todella hyvin jyrsijöitä"

Lämmin syksy on pitänyt rotat vielä pitkälti maanpinnalla, mutta torjuntayrityksen loukut ovat silti lauenneet tiheään jo nyt. Järjestelmällistä rottakannan seurantaa ei ole.

| Päivitetty

Kaupunkirotat ovat pakkasten myötä siirtymässä yhä enemmän viemäriverkkoihin. Kanta saattaa olla Raumalla kasvussa, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole.

Rottien määrä Rauman kaupunkialueella vaikuttaa olevan yhä runsastumaan päin.

Lämpimän syksyn vuoksi jyrsijät ovat vielä liikkuneet pääosin maanpinnalla, ja vasta pakkaset ajavat niitä enenevässä määrin viemäriputkistoon. Tuholaistorjuntayrityksen loukut ovat tästä huolimatta tappaneet ja rekisteröineet runsaasti rottia jo nyt.

– Merkit osoittavat siihen suuntaan, että rottatalvesta on mahdollisesti tulossa tavanomaista vilkkaampi, kertoo myyntineuvottelija Mikko Lähteenlahti Anticimex Oy:stä.

Seurantaa ei ole

Mikään taho ei virallisesti seuraa rottakantaa ja sen kehitystä, vaan tilannetta pitää arvioida tiedonhippusten perusteella.

– Mitään järjestelmällistä seurantaa meillä ei ole. Kirjaamme meille tulleet ilmoitukset ylös ja seuraamme sitä kautta tilanteen kehitystä, kertoo ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala Etelä-Satakunnan ympäristötoimistosta.

Kiinteistönomistajien ja muiden kuntalaisten aktiivisuus ilmoitusten tekemisessä vaikuttaa kuitenkin laimealta. Tämän vuoden saldo on Raumalla vain kaksi.

– Nämä yhteydenotot ovat tulleet Syvärauman ja Kourujärven alueelta, mutta näiden perusteella ei voi määritellä mitään uusia ”hotspotteja” rottien suhteen. Varsinaisesta rottatilanteesta meillä ei siis ole tietoa, lisää terveystarkastaja Jonna Aro.

Loukutus alkoi kesäkuussa

Rauman kaupunginosista rottatilanne on koettu jo vuosien ajan hankalimmaksi Vanhassa Raumassa.

Kaupunki aloitti teholoukutuksen vuonna 2021, ja tämä kampanja päättyi viime helmikuussa. Sinä aikana loukut tappoivat Vanhassa Raumassa noin 800 rottaa.

Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut pienentäneen populaatiota kaupungin haluamalla tavalla, joten loukutus alkoi uudelleen kesäkuussa.

Harkinnassa on loukutuksen jättäminen pysyväksi. Se ratkaistaan joulukuussa, kun ansojen rekisteröimien rottien määrä selviää.

Viemäriverkostosta rotat etsivät ruokaa, lämpöä ja suojaa. Viemäriin sijoitetun kameran kuva aikuisesta rotasta.

Määrä noussee pian

Loukutuksen Vanhassa Raumassa on toteuttanut Anticimex. Viemäreihin asennetut ansat ovat lämpimästä syksystä huolimatta rekisteröineet kesäkuusta tähän viikkoon mennessä noin 190 laukaisua.

– Viemäriansat ovat pyytäneet todella hyvin jyrsijöitä, vaikka alue on suppea, Lähteenlahti kertoo.

– Ilmojen kylmetessä iskujen määrä nousee, kun maanpäälliset rotat siirtyvät viemäristöön.

Näin tapahtuu yleensä pakkasten alkaessa. Viemäriverkostosta rotat löytävät lämpöä, ruokaa ja suojaa pedoilta.

Paikoin uusi ongelma

Vaikka kaupunki on tilannut loukutuksen vain Vanhaan Raumaan, on torjuntayrityksellä kiinteistönomistajien tilaamia loukkuja myös muualla Rauman kaupunkialueella.

Rottakannan kehityksen mittariksi niistä ei ole, sillä järjestelmällisyys ja pitkäaikainen seuranta puuttuu. Lisäksi leuto sää on pitänyt jyrsijät tavanomaista pidempään poissa loukkujen "ulottuvilta".

Kaupunkilaisten havainnot tukevat kuitenkin arviota siitä, että rottatalvesta olisi tulossa vilkas.

Länsi-Suomen tiedossa on yksittäisiä keskusta-alueen kortteleita, joissa rottahavainnot ovat lisääntyneet merkittävästi juuri tänä vuonna. Mukana on kiinteistöjä, joissa ei ole jouduttu edes harkitsemaan rottien torjuntaa niin sanotusti miesmuistiin.

Ovatko rotat runsastuneet naapurustossasi tai kaupunginosassasi? Kerro havaintosi sähköpostitse (jami.jokinen@lansi-suomi.fi). Mahdollisessa jatkojutussa emme kerro havainnoista kiinteistökohtaisesti, ja tietoja antajien henkilöllisyys jää vain toimituksen tietoon.

Torjunta on kiinteistönomistajan vastuulla

Vaikka Rauman kaupunki on järjestänyt rottien teholoukutuksen Vanhassa Raumassa, ei vastuu lähtökohtaisesti kuulu kaupungille.

– Haittaeläinten hävittämisestä huolehtiminen on kiinteistön omistajan vastuulla, kertoo ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala.

Jos kyseessä on esimerkiksi merkittävä terveysriski, voi terveydensuojeluviranomainen antaa kiinteistönomistajalle myös kehotuksia tai jopa määräyksiä haittaeläimiksi määriteltyjen eläinten hävittämisestä.

Laitala muistuttaa, että rottien kohdalla tärkeintä on ennaltaehkäisy. Kuten luonnossa yleensä, ratkaisevaa on pitkälti ravinto.

–  Kaikkien pitää huolehtia siitä, että rotille ei ole tarjolla ruokaa. Piha-alueet on myös syytä pitää siistinä, jotta rotille ei olisi tarjolla ylen määrin piilopaikkoja.

Esimerkiksi viemäreihin päätyy runsaasti rotille sopivaa ravintoa vain silloin, jos ihmiset päästävät putkistoon ruokajätettä. Sen oikea osoite olisi komposti tai biojäteastia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut