Enrico vie nyt taidettaan ympäri maata: piirrokset kulkevat paikkakunnalta toiselle isossa matkalaukussa

Iso Kalevala-aiheinen piirrostyö sen sijaan on ollut talven telakalla.

| Päivitetty

”Italialaistaiteilija intoutui Kalevalasta”, ”Kalevala johdatti Enricon Kemijärvelle” ”Kalevala vei italialaisen mennessään” Raumalla asuva Enrico Mazzone on lähikuukausien aikana ollut näkyvästi esillä monessa mediassa, myös kotimaassaan Italiassa.

Mazzonella on toki ollut myös paljon näyttelyitä, niihin hän on kuskannut töitään matkalaukussa ympäri maata. Piirroksista skannattuja, tietokoneella väritettyjä teoksia on ollut esillä niin eteläisessä kuin pohjoisessa Suomessa: Kemijärvellä, Kuusamossa, Urjalassa, Hyvinkäällä. Seuraava näyttely on Kuopiossa.

Oman itsensä manageri

– Olen laskenut, että kolmessa vuodessa minulla on ollut 34 näyttelyä. Jonnekin minua on pyydetty, aika moneen paikkaan olen itse ottanut yhteyttä ja kysynyt näyttelytilaa.

Mutta Pietariin hän sai oikein kutsun: hänen piirrostöitään on tulossa maaliskuussa Pyhän Annan kirkkoon ja DiDi galleriaan.

Maanantaina Mazzone toi matkalaukullisen uusia töitään Samkin kampukselle Poriin. Ne ovatkin tavallisesti esillä kaikille avoimissa tiloissa.

Se on Mazzonesta hyvä. Hän sanoo suhtautuvansa nöyrästi ja vaatimattomasti taiteeseensa ja haluaa tuoda kuviaan paikkoihin, joissa niihin tutustumiseen on matala kynnys.

– Olen saanut töistä paljon hyvää palautetta juuri näissä paikoissa.

Aiheet ovat Mazzonen suuresta seinäpiirroksesta tuttuja: tulkintoja Kalevalan ja Dante Alighierin Jumalaisen näytelmän kuvastosta. Kuviin on sekoittunut myös vaikutteita Mazzonen eri puolilla maata kohtaamista ihmisistä, ja pop-taiteen suuntaan taipuvilla teoksilla onkin sellaisia nimi kuin Dante Raumalla tai Cacciaguida Paraisilla.

Uusissa töissään hän on yhdistänyt piirroksensa kirpputoreilta löytämiensä vanhojen kirjojen nimiösivuihin. Yksi sellainen on raumalaiselta kirpputorilta hankittu 1800-luvun lopun Postilla.

Tänä vuonna valmista?

Kaikki julkisuus palvelee Mazzonen mukaan hänen urakkaansa, satametristä piirrostyötä, joka on ollut pysähdyksissä talvikuukaudet.

– Tarkoitus on saada se valmiiksi tämän vuoden aikana. Näyttelyissä esillä olevat teokset ovat tavallaan tämän projektin sivutuotteita.

Mazzone haluaa taidenäyttelyillään tuoda julkisuutta myös Raumalle ja rakentaa kulttuurisiltaa Italian ja Suomen välille.

– Ensi vuonna toivoisin saavani töitäni esille Italiaan, sillä silloin on Dante Alighierin 700-vuotis-juhlavuosi

Tällä hetkellä pääteoksesta, suuresta piirrostyöstä on valmiina 66 metriä. Sen Mazzone saa esille 14.–15.3. Turun messukeskukseen Taide- ja antiikkimessuille, jossa hän myös kertoo työskentelystään.

Tulvaa ja muita vastuksia

”Ikuisuusurakan ”tekeminen alkoi kolme ja puoli vuotta sitten Rauman kansalaisopiston tiloissa, sieltä Mazzone muutti linja-

autoasemalla tyhjillään oleviin tiloihin ja sieltä edelleen Sepän taloon.Matkan varrelle on sattunut monia kommelluksia. Linja-autoasemalla työ oli vettyä rakennukseen tulvan takia valuneen sadeveden takia, ja Sepän talossa uhkana oli tulipalo.

– Tilan lämmittämiseen käytössä ollut generaattori ylikuumeni. Talo oli kylmä ja lämmittimiä oli liikaa.Sepän talo ei ole ideaali paikka työn loppuun saattamiseen, sillä isoa työtä on Mazzonen vaikea tehdä pienissä huoneissa.

Teoksen tekeminen on Mazzonen mukaan ollut myös henkilökohtainen kasvutarina, sen myötä sisäänpäin kääntyneestä italialaistaiteilijasta on tullut monin verroin avoimempi ja puheliaampi.Juttuseuraa on maakuntamatkoilla piisannut.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut