Ensi viikolla luovutetaan verta

Vaikka verta luovutetaan tällä hetkellä riittävästi, uusia luovuttajia tarvitaan jatkuvasti poistuvien tilalle erityisesti O Rh-negatiivisesta veriryhmästä, muistutetaan SPR:n Veripalvelusta.

Verta voi luovuttaa veripalvelutoimistoissa yhdeksällä eri paikkakunnalla sekä verenluovutustilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Satakunnassa verta voi luovuttaa kello 13-18 Uudessakaupungissa 17.3. Työväentalolla (Ylinenkatu 12) ja Kokemäellä 16.3. seurakuntatalolla (Maarianrinne 1).

Verenluovuttaja käy luovuttamassa keskimäärin 1,7 kertaa vuodessa. Miehillä keskiarvo hieman korkeampi kuin naisilla, sillä he voivat luovuttaa verta useammin kuin naiset. Verenluovuttajista on naisia 56 prosenttia ja miehiä 44 prosenttia. Aktiivisimpia verenluovuttajia ovat keski-ikäiset miehet ja naiset sekä 21–25 -vuotiaat naiset.

Veripalvelu kerää verta sairaaloiden tarpeen mukaan. Punasolujen käyttö sairaaloissa on viime vuosina vähentynyt leikkaustekniikan kehittymisen myötä. Verihiutaleiden tarve on pysynyt ennallaan. Suomessa tarvitaan joka päivä lähes 1000 luovuttajaa.

Verenluovutustilaisuuksia järjestetään myös isoilla työpaikoilla, varuskunnissa ja oppilaitoksissa. Yhteensä tilaisuuksia järjestettiin viime vuonna noin 1400.