Ensi yönä tapahtuu tähtitieteellinen ilmiö, jonka voi nähdä jopa paljain silmin koko Suomessa

Kuu ajautuu Maan varjoon. Osittainen kuunpimennys on nähtävänä sään salliessa

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tapahtuu osittainen kuunpimennys, jonka voi sään salliessa nähdä koko maassa. Asiasta kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Pimennyksen syvimmän vaiheen aikana Kuun kiekosta kuusi prosenttia on Maan täysivarjossa.

Kuunpimennyksen aloittavaa ja päättävää puolivarjopimennysvaihetta ja Kuun pinnan hentoa tummumista voi Ursan mukaan olla vaikeaa erottaa, mutta osittaisen pimennyksen vaiheet erottuvat hyvin.

Osittainen pimennys alkaa kello 22.35 ja päättyy kello 23.53. Pimennys on syvimmillään kello 23.14. Pimennys päättyy aamuyöllä kello 1.26.

Kuunpimennys nähdään, kun Kuu kulkee Maan avaruuteen heittämän varjon läpi. Tällöin aurinko jää Maan taakse Kuusta katsottuna.

Ursan mukaan pimennyksen voi erottaa hieman puustoisemmaltakin alueelta, sillä Kuu on pimennyksen aikaan korkealla.

Kuunpimennystä voi katsoa paljain silmin ilman huolta, toisin kuin auringonpimennystä. Mitään apuvälineitä ei tarvita tapahtuman seuraamiseen. Taivaalla loistaa kirkkaana pisteenä myös Jupiter pimentyvän Kuun itäpuolella.

Lokakuu on tilastojen valossa melko pilvinen kuukausi, joten paikoin sää voi estää pimennyksen havaitsemisen, Ursa kertoo.

Ensi vuonna tapahtuu Ursan mukaan vain yksi niukka kuunpimennys ennen täydellistä kuunpimennystä, joka koittaa vuoden 2025 syyskuussa.

STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut