Ensimmäisiä kyyn puremia lemmikkejä on jo hoidettu eläinlääkäreissä

Leuto talvi tiesi sitä, että kyytkin ovat varhain liikkeellä.

Lämpimän talven vuoksi kyyt ovat liikkeellä jo näin varhain, ja ensimmäisiä kyynpuremia lemmikkejä on hoidettu eläinlääkäriasemilla jo maaliskuun lopussa, kerrotaan Evidensian tiedotteessa.

Kyyn myrkky vaikuttaa verenkiertoelimistöön ja hyytymisjärjestelmään. Pahimmillaan purema voi olla kohtalokas. Siksi pureman saanut lemmikki on aina toimitettava ripeästi eläinlääkärin hoitoon.

– Tavallisimmin kyynpureman saanut potilas on maastossa tai pihalla vapaana ulkoillut koira, joka on tutkiskellut kyyn piilopaikkoja turhan uteliaasti. Siksi purema on usein pään alueella tai eturaajoissa, sanoo päivystävä eläinlääkäri Ida-Maria Kouvo Espoon Eläinsairaalasta.

Kouvon mukaan kissat onnistuvat useimmiten väistämään käärmeitä, mutta toki kyyn puremia kissapotilaitakin tulee hoitoon.

Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat monet seikat, kuten esimerkiksi lemmikin ikä ja koko, pureman sijainti sekä myrkyn määrä.

Oireet parissa tunnissa

– Kyynpureman tavallisin oire on voimakas turvotus, mustelma ja kipu purema-alueella. Oireet voivat ilmetä pureman jälkeen muutamissa minuuteissa tai vasta parissa tunnissa.

Kyynpureman saanut lemmikki muuttuu usein vaisuksi ja voimattomaksi. Se saattaa myös esimerkiksi oksentaa, ripuloida, läähättää voimakkaasti ja kuolata.

– Puremakohdassa voi olla nähtävissä kaksi pientä pistohaavaa noin 4 millimetrin etäisyydellä toisistaan, mutta aina puremajälkiä ei paikallisteta, Kouvo kuvailee.

Jos kyy on päässyt puremaan, kannattaa lemmikki pitää mahdollisimman liikkumattomana. Puremakohdan käsittelyä ja liikuttelua pitää välttää, jotta myrkky ei leviä elimistöön. Autoon lemmikki pitää kantaa.

Kyytablettia ei suositella annettavaksi lemmikille kuin äärimmäisessä hädässä, ja silloinkin pitää ensin konsultoida eläinlääkäriä, Kouvo toteaa tiedotteessa.

– Kyynpuremat ovat kesällä hyvin tavallinen syy hakeutua eläinlääkäripäivystykseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut