Entäpä, jos ydinvoimalassa syttyy tulipalo? EU:n ydinturvaviranomaiset arvioivat torjuntavalmiutta myös Suomessa

Palontorjuntaa ei käyty kattavasti läpi esimerkiksi Fukushiman onnettomuutta seuranneissa stressitesteissä.

| Päivitetty

Olkiluodossa arviointiin kuuluvat sekä ydinvoimayksiköt (kuvassa OL3) sekä käytetyn ydinpolttoaineen välivarasto (vasemmalla).

Tulipalo on paha juttu missä tahansa, mutta ydinvoimalassa liekkeihin liittyvät myös ydinturvallisuuskysymykset. Niinpä palontorjunta on esimerkiksi Olkiluodossa paljon vartijana.

Ydinvoimaloiden ja muiden ydinlaitosten palontorjuntaa arvioidaan nyt myös EU-tasolla. Aihe on unionin ydinturvaviranomaisten ryhmän ENSREGin toisen vertaisarvioinnin kohteena.

Aihe valikoitui, koska tulipaloja pidetään merkittävänä riskinä ydinvoimalaitoksille. Palontorjuntaa ei myöskään käyty erityisesti läpi Fukushiman ydinonnettomuutta seuranneissa stressitesteissä.

– Tulipalot voivat vaarantaa monia rakenteita, järjestelmiä ja komponentteja samaan aikaan, muistutetaan arviointia ohjaavan suunnitelman luonnoksessa.

– Palo voi myös johtaa radioaktiivisen materiaalin päästöön ja leviämiseen.

Suomesta mukana ydinvoimalat ja polttoainevarasto

Suomessa arviointi koskee Olkiluodon ydinvoimayksiköitä ja alueella sijaitsevaa käytetyn ydinpolttoaineen välivarastoa. Lisäksi arvioinnin kohteena on Loviisan ydinvoimala.

Käytännössä kyse on siitä, miten ydinlaitoksissa on varauduttu tilanteisiin, joissa laitoksella syttyisi tulipalo. Arviointi keskittyy kuitenkin asiaan vain ydinturvallisuuden näkökulmasta.

Vaikka palontorjuntaa ei ole vastaavalla tavalla ja kattavuudella arvioitu aiemmin, ovat asiaa koskevat säädökset arviointisuunnitelman mukaan hyvällä tasolla.

– Laitosten välillä on kuitenkin toteutuseroja, mikä tarjoaa mahdollisuuden keskinäiseen oppimiseen ja kokemusten vaihtoon, dokumentti toteaa.

Kuka tahansa voi kommentoida suunnitelmaa

Kyseessä on niin sanottu vertaisarvionti. Ensin arvionti tehdään kansallisesti, minkä jälkeen eri maiden viranomaiset arvioivat toistensa kansallisia raportteja. Valmista pitäisi olla vuonna 2025.

Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua.

Itse suunnitelmasta ja siihen liittyvästä sidosryhmäkuulemisesta on avattu englanninkielinen kysely, joka on avoin kaikille. Suunnitelmia voi kommentoida 27.5. saakka.

Vuonna 2017 aloitetut ENSRGin vertaisarvioinnit perustuvat Fukushiman onnettomuuden jälkeen päivitettyyn ydinturvallisuusdirektiiviin. Edellisellä kierroksella arvioitiin ydinvoimaloiden ikääntymisen hallintaa.

Tällä hetkellä ydinreaktoreita on 13:ssa EU-maassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut