Entisöintihanke U:gista ehdolla Europa Nostra -palkituksi

Suomesta on lähetetty seitsemän ehdotusta kilpailemaan vuoden 2015 Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteisistä kulttuuriperintöpalkinnoista Europa Nostra Awards. Suomalaishankkeista suurin osa hakee palkintoa koulutuksellisten tai kulttuuriperintötietoutta lisäävien hankkeiden kategoriassa.

Suojelu ja konservointi -kategoriassa ehdolla on Pentti ja Anne Siivosen omistama Mattilan talonpoikaistila Kalannin Tammiston kylässä Uudessakaupungissa.

Siivoset ovat entisöineet 1890-luvun lopussa rakennetun tilan päärakennuksen sekä sisältä että ulkoa alkuperäiseen asuunsa. Lisäksi he ovat siirtäneet tilan maille kaikkiaan 14 muuta rakennusta aitoista riiheen ja pajaan. Yksi rakennuksista on vanha hirsinen huussi, joka on valittu sarjassaan Suomen kauneimmaksi.

Yli kolme vuosikymmentä kestäneen keräilyharrastuksen tuloksena päärakennus ja muut rakennukset ovat täyttyneet monipuolisella talonpoikaisesineistöllä. Tuhansien esineiden kokoelmat koostuvat vakoista, huonekaluista, monenlaisista astioista, työkaluista ja paljosta muusta. Kokoelmien helmi on Suomen suurin juustomuottikokoelma, joka koostuu noin 450 juustokehästä.

Suomen Kotiseutuliitto on myöntänyt Pentti Siivoselle kultaisen ansiomerkin vuonna 2012 ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö Mattilan tilalle perinteisen rakentamistavan kunniakilven vuonna 2013.