Epidemia polkee paikallaan Varsinais-Suomessa – valtaosa sairaalahoitoon joutuneista on tällä hetkellä rokottamattomia vieraskielisiä

Kuva: Mikael Soininen / Tyks

Varsinais-Suomessa koronatilanne on suurin piirtein samalla tasolla kuin viime viikolla. Tautia esiintyy erityisesti muuta kuin kotimaista kieltä äidinkielenään puhuvassa rokottamattomassa väestössä.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 161,7. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 172,4.

– Olemme jääneet korkealle tasolle tautitapauksissa ja ilmaantuvuudessa Varsinais-Suomessa. Tätä ei ole tapahtunut aikaisemmissa aalloissa, eikä kehitys ole sitä mitä toivomme, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Valtaosa sairaalahoitoon ja tehohoitoon joutuneista on tällä hetkellä rokottamattomia vieraskielisiä.

– On hyvin tärkeää, että kaikki väestöryhmät ottaisivat kattavasti rokotteen. Jos ei riittävän suuri osa väestöstä ota rokotetta, epidemia ei alueellamme hellitä, vaan ihmisiä sairastuu vakavasti ja joutuu sairaalahoitoon, Rintala sanoo.

Rokotukset vauhdissa

Rokotukset ovat Varsinais-Suomessa sen sijaan edistyneet erittäin hyvin. Nyt on saavutettu 80 prosentin rokotuskattavuuden rajapyykki.

83 prosenttia Varsinais-Suomen 12 vuotta täyttäneistä on ottanut ensimmäisen rokoteannoksen ja toisen annoksen on saanut noin 63 prosenttia.

Tällä hetkellä Tyksissä on hoidossa yhteensä 12 koronapotilasta, joista alle viisi tehohoidossa. Tehohoidon normaaliolojen kapasiteetti on nyt maksimaalisessa käytössä, jolloin mahdolliset uudet tehohoitoa tarvitsevat koronapotilaat aiheuttavat sen, että sydän- sekä neurokirurgisten tehohoitoa vaativien potilaiden leikkauksia voidaan joutua lykkäämään tuonnemmaksi.

Lisää aiheesta

Koronatestauksen strategia muuttuu, samoin jäljitys - U:gissa lähestyy yhdeksän tuhannen tuplarokotetun raja