”Epidemian kiihtymisvaihe pistää miettimään”: Jari Vainio-Kaila ajaa taksia maski kasvoilla aina kun on matkustajia

Laitilassa tuli torstaina voimaan kasvomaskisuositus, Raumalla ei ainakaan vielä. Maskien pitäminen mietityttää nyt monia.

Taksinkuljettaja Jari Vainio-Kaila istahtaa Laitilassa autoonsa ja nappaa etupenkiltä kasvomaskin. Hän sanoo käyttävänsä maskia aina, kun autossa on asiakkaita.

– Nyt en sitä käyttänyt, kun tulin juuri lounaalta, hän toteaa.

Vainio-Kailan kyydittävillä ei maskeja kovin usein vielä ole ollut.

Kaupungilta tuli tarkat ohjeet siitä, miten toimia koululaiskuljetuksissa, kun Laitilassa astui torstaina voimaan maskisuositus.

Vapaa-ajalla Jari Vainio-Kaila ei toistaiseksi ole maskia käyttänyt.

– Nyt epidemian kiihtymisvaiheessa tietysti pistää miettimään, pitäisikö kaupassa käydessä käyttää maskia.– Ehkä vähän yritän välttää lähtemistä, jos ei ole ihan pakko mennä.

Innokas Rauman Lukon kannattaja ei ole tänä syksynä käynyt katsomassa Lukon kotiotteluita. Vielä ei ole kauhea hinku, hän sanoo.

Laitilassa suositus

Kasvomaski vai ei? Kiersimme kuvaajan kanssa Laitilassa ja Raumalla torstaina ja perjantaina ja kyselimme kaupunkilaisten suhtautumista kasvomaskien käyttöön.

Kummassakaan kaupungissa maskeja ei näkynyt katukuvassa. Laitilassa paikallisessa ruokakaupassa ja kirjastossa muutama asiakas käytti kasvomaskia. Henkilökunnalla maski oli lähes poikkeuksetta.

Varsinais-Suomen koronatyöryhmän nenä-suusuojainten käyttösuositus tuli voimaan torstaina. Maskia suositellaan kaikissa niissä tilanteissa, joissa turvaväliä ei voi noudattaa.

Ei mikään aprillipila

Kyllä, olen yksi niistä italian kielen kurssilaisista, raumalainen Sari Sandberg nyökyttelee. Hän on vielä ensi keskiviikkoon asti tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräämässä karanteenissa.

Yksi kielitunnin osallistujista kuului Ylläkseltä saatuun tartuntaryppääseen. Kun Rauman terveyspalveluista soitettiin Sandbergille karanteenista, hän ei juurikaan hämmästynyt.

– Olen käynyt kaksi kertaa koronatestissä oireiden perusteella, kerran keväällä ja kerran syksyllä. Karanteeni oli tuttu.– Soitin saman tien pomolle ja sanoin, että tämä ei ole aprillipila...

Sandberg on pysynyt terveenä. Hän kiittää terveyspalveluiden toimintaa, sillä sieltä on soiteltu ja kyselty vointia.

Aika on kulunut kotona ja luonnossa liikkuen, siellä, missä ei muita ihmisiä kohtaa.

Kun töihin paluu ensi viikolla koittaa, odottavat uudet varotoimet. Raumalla asuva Sari Sand-berg työskentelee Laitilan kirjastossa, ja Laitilaan tuli maskisuositus Varsinais-Suomen maakunnan koronatilanteen takia.

– Jos suositus tulee myös Raumalle, aion käyttää maskia, hän sanoo.

Keskiviikon ohjelma on jo selvä: aamulla kuntosalille ja sitten töihin.

Käyttäisitkö mukisematta?

Suomalaiset latasivat koronavilkkua maailmanennätystahtiin. Kasvomaskin käyttöönottoa epäröidään. 50 henkilön pikakysely kertoo, että suositus ratkaisee.

– Käyttäisin, en koe asiaa mitenkään hankalana. Olen käyttänyt jo kaupassa.– Käyttäisin mukisematta. Olin elokuvissa ja ainoa, jolla oli maski.

Vastanneista kaksi ilmoitti, että ei missään tapauksessa aio käyttää kasvomaskia:– Perusmaskit falskaavat joka raosta, eivät anna luultua suojaa.– En ole käyttänyt enkä aio käyttää.

Milloin maskia tulisi käyttää?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kasvomaskisuositus on voimassa koko maassa.

Suositus on jaettu koronaepidemian eri vaiheiden mukaan perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen.

Satakunnan sairaanhoitopiirin alue on tällä hetkellä perustasolla. Sen sijaan Varsinais-Suomen alue on siirtynyt jo kiihtymisvaiheeseen.

Varsinais-Suomen koronaepidemian viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuus asukaslukuun suhteutettuna on 19,8. Satakunnassa luku on 5,6.

Varsinais-Suomessa kasvomaskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa ja yleisötilaisuuksissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.

Satakunnassa kasvomaskin käyttöä suositellaan aina, kun turvavälin pitäminen ei ole mahdollista, mutta erityisesti sitä tulee pitää, kun matkustaa joukkoliikenteessä, on matkalla koronavirustestiin tai saapuu Suomeen maasta, joka on luokiteltu riskialueeksi.

Lisäksi Satakunnassa suositellaan käytettävän kasvomaskia muun muassa konserteissa, teatterissa, jääkiekko-otteluissa ja muissa urheilutapahtumissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut