Erikoisliikkeiden vaa´at ja hintamerkinnät tarkastukseen Satakunnassa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tarkastaa touko-syyskuussa erikoisliikkeiden vaakojen ja hintamerkintöjen määräystenmukaisuutta Satakunnassa.

Valvontakäyntejä tehdään muun muassa irtokarkki-, herkku- ja eläintarvikekauppoihin. Käyntien yhteydessä valvotaan myös taaran käyttöä irtotavaran punnituksessa.

Mittausten, mittaustulosten ja mittausmenetelmien luotettavuutta valvotaan silloin, kun tuotteen hinta määräytyy mittaustulosten perusteella. Näin varmistetaan, että kuluttaja saa oikean määrän ostamaansa tuotetta ja kauppias asianmukaisen hinnan myymästään tuotteesta. 

Kauppiaat hyötyvät myös siitä, että kaupankäynnin säännöt ovat samat kaikille eikä kilpailu vääristy epäluotettavien mittausten vuoksi. Kauppias on vastuussa siitä, että liikkeessä on käytössä tarkoitukseensa soveltuva, määräysten mukainen vaaka.

Tyypillisimpiä vaakojen ongelmia ovat säännöllisten varmennusten puuttuminen ja se, että vaaka on kokonaan varmennuskelvoton kuten esimerkiksi tavallinen keittiövaaka.

Aikaisempien valvontakäyntien mukaan noin kolmanneksella Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on ollut puutteita mittausvälineissä.

Valvontakampanjan tuloksista tiedotetaan myöhemmin syksyllä. Kampanja toteutetaan yhdessä Tukesin ja muiden aluehallintovirastojen kanssa.