Erikoissairaanhoidon liikkeenluovutus poistaisi Raumalta pienen yksikön riskit

Rauman toivotaan houkuttelevan sijainnillaan erikoissairaanhoidon osaajia Turusta.

Kun Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi kehui tiistaina vasta valmistunutta erikoissairaanhoidon liikkeenluovutuksen raporttia sanoilla ”kyllä tätä kehtaa esitellä”, pöydän ympärillä nyökyteltiin myötämielisesti.

Raportin sisältö oli Leppikorven ja Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Satu Helinin mukaan paljon parempi, mitä uskottiin ennen kuin työryhmä aloitti kartoituksensa.

Naistentaudit lähdössä Poriin

Työryhmän ehdotuksen mukaan Raumalla säilyisi merkittävä osa erikoissairaanhoidon nykyisistä palveluista mukaan lukien kaikki jo nyt sairaanhoitopiirin tuottamat palvelut. Merkittävimmät poislähtijät olisivat muun muassa polikliininen kirurgia, naistentautien poliklinikka sekä kardiologien vastaanottokäynnit.

– Täällä säilyisi aika paljon näitä palveluja. Pitää huomata, että nyt jo 90 prosenttia raumalaisista erikoissairaanhoidon asiakkaista käy Porissa tai Turussa, Helin kertoi.

Erikoislääkärit hakeutuvat suuriin yksiköihin

Kaupunginvaltuuston käsittelyyn ensimmäisen kerran 30. maaliskuuta menevän liikkeenluovutuksen tärkein seikka Helinin mukaan on se, että Rauman erikoissairaanhoidossa päästään eroon pienen yksikön riskeistä.

Riskeiksi hän lukee tietojärjestelmät, jotka olisivat ilman liikkeenluovutusta erittäin kalliit ylläpitää.

Toinen seikka hänen mukaansa on riskit osaavan työvoiman pitämisestä Raumalla.

– Jos meidän poliklinikan ainoa lääkäri lähtee eläkkeelle tai menee muualle duuniin. Silloin olemme ihmeissämme, miten sitten toimitaan.

Hänen mukaansa Raumalle on saatu aiemmin perusterveydenhuoltoon erikoislääkäreitä, mutta ei erikoissairaanhoidon poliklinikoille. Jatkossa se voisi olla vielä vaikeampaa.

– Erikoislääkärit hakeutuvat suuriin yksiköihin, missä on kollegiaalista tukea. Se on valtakunnallinen trendi, emmekä voi täällä millään päätöksellä ammattilaisten työpaikkavalintoihin vaikuttaa, Helin toteaa.

Liikkeenluovutuksen jälkeen toimialajohtaja Helin ja Satasairaalan vs. johtajaylilääkäri Sari Sjövall uskovat, että Rauman kiinnostavuus voi hieman parantua.

Sairaanhoitopiirin siipien alla lääkäreille olisi laajempaa tukea saatavissa, ja Turusta katsoen Rauman sijainti Poriin nähden on joissakin tapauksissa nähty houkuttelevampana.

– Kun ihmisiä rekrytoidaan, niin koetaan, että Turun ja Rauman välisen matkan ihminen pystyy useamman vuoden kulkemaan. Satakunnan sairaanhoitopiiri voisi jossain tilanteessa houkutella ihmisiä sillä periaatteella, että tuletko sitten töihin, jos palvelu tuotetaankin Raumalla, Helin pyörittelee.

Raumalle voisi tulla myös uusia palveluita

Työryhmän ehdotuksessa jo nyt muutama palvelu olisi jäämässä Raumalle suureksi osaksi siitä syystä, että palveluun on saatavissa erikoislääkäri Raumalle.

Tällaisia ovat muun muassa ihotautien poliklinikka ja Satakunnan sairaanhoitopiirin järjestämä reumatautien poliklinikka, joka on myös ainoa laatuaan sairaanhoitopiirissä.

Sjövall myöntää, että Raumalle voisi tulla uusia palveluja, jos tarvetta ilmenee.

– Tämä on aivan mahdollista, ja tätä on mietitty muidenkin kuin reumapoliklinikan osalta. Tässä tilanteessa kuitenkaan ei ole ollut tarkoituksenmukaista lisätä sairaanhoitopiirin palveluita.

Sari Sjövall muistuttaa, että jatkossakin vain ne poliklinikat säilyvät Raumalla, joissa on riittävästi käyntejä.

– Jos täällä on hyvä erikoislääkäri ja volyymi on riittävä, niin on järkevää, että palvelua tuotetaan täällä.

Ilman lääkäreitä ei tule mitään

Helin muistuttaa edellisestä liikkeenluovutuksesta, jossa leikkaustoiminta siirrettiin Satasairaalaan vuonna 2018.

Hänen mukaansa silloin pelättiin nousevia kustannuksia, joita ei kuitenkaan luovutuksen tähden tullut. Hänen mukaansa silloin Poriin tai toisiin tehtäviin siirtyneet ovat olleet pääasiassa erittäin tyytyväisiä muutokseen.

– Kannattaa nähdä, että tämä on mahdollisuus. Vaihtoehtona voisi olla se, että meiltä lähtee poliklinikat alta pois, kun ei ole lääkäreitä. Sitten meillä olisi henkilöstö, toimitilat ja laitteet, mutta ei tiedettäisi, mitä nyt tehdään.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut