Erityinen sijainti ja erityinen koko – Rauma laittaa järven tuntumasta tontteja hakuun tänä keväänä

Asuintonttien yleinen tonttikysyntä on yllättänyt. Pikkutalot eivät vielä ole Raumalla kiinnostaneet.

Lensun koulun entiselle tontille aiotaan tuoda asumista Raumalla. Paikka sijaitsee aivan Äyhönjärven Lensun puoleisen pohjukan tuntumassa.

Äyhönjärven tuntumasta tulee varattavaksi tänä keväänä uusia asuintontteja entisen Lensun koulun ja päiväkodin paikalta. Tarjolle tulee kolme omakotitonttia ja yksi rivitalotontti.

Tontit tekee erityisiksi niiden sijainti ja koko. Rauman kaupungilla ei ole tarjolla tällä hetkellä tontteja, jotka sijaitsevat näin kaupunkikeskustassa.

Taimipolun varrelle sijoittuvat omakotitontit ovat pienehköjä. Pienin tonteista on vain 573 neliömetriä.

Tonteille saa rakentaa vain 100 neliömetrin suuruisen talon sekä 44 neliömetrin talousrakennuksen. Rivitalotontille voi rakentaa 440 neliömetrin päärakennuksen ja 270 neliömetrin talousrakennuksen.

Kompaktit tontit vetäneet muualla

Lensun omakotitonteilla on sama mitoitus kuin Merirauman koulun entisellä tontilla Jollavaheella.

Maanmittausinsinööri Ari-Pekka Asikaisen mukaan Jollavaheelta ei kuitenkaan valitettavasti ole varattu yhtään tonttia.

– Nyt on mielenkiintoista nähdä, kiinnostavatko nämä kompaktit tontit. Varsin monessa kunnassa kompaktit asuinrakennustontit ovat vetäneet. Miksei sitten Raumallakin, Asikainen toteaa.

Kysyntä on ollut tasaista

Omakotitonttien kysyntä on ollut Asikaisen mukaan Raumalla yllättävän hyvä, vaikka suhdanteet ovat haastavat ja rakennusmateriaalien hinnat ovat kohonneet yleisen hinnannousun ohella.

Viime vuonna kaupungilta vuokrattiin 16 omakotitonttia ja myytiin 6.

– Kysyntä ei siis muuttunut muutamasta edeltävästä vuodesta, vaikka jo useamman vuoden tonttimenekki on ollut selvästi maltillisempaa kuin vaikkapa reilut kymmenen vuotta sitten.

Vanha-Lahti on kärjessä

Kaupungin tonteista paljon kiinnostusta on herättänyt Asikaisen mukaan uusi Varesniitun alue Kortelassa. Yksi rakennuspaikka on myyty ja kaksi on varauksessa.

Eniten kiinnostaa yhä Vanha-Lahti, joka on rakentunut vauhdikkaasti. Tonttivarauksia ja vuokrasopimuksia tehdään Asikaisen mukaan tasaisesti.

Kysynnän vuoksi Vanha-Lahden itäosan tontit saatetaan kunnallistekniikan piiriin lähitulevaisuudessa.

Alustava ajatus on, että kunnallistekniikan rakentaminen tapahtuisi seuraavana talvena eli 2023–2024 talven aikana.

Hinnat ja sähköt puuttuvat vielä

Lensun koulun tontit laitetaan haettavaksi kevään aikana. Tämä tapahtuu sen jälkeen, kun tonttien hinnoittelua koskeva päätös on tehty ja lainvoimainen ja tonttien sähköliittymät on saatu tehtyä.

Kaupunginhallitus on jo käsitellyt Lensun tonttien hinnoittelua, mutta se päätti lähettää asian uudelleen valmisteluun tonttinumeroiden tarkentamiseksi. Hinnat vahvistaa vielä kaupunginvaltuusto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut