Esittelijänä toiminut hyvinvointialuejohtaja pettyi aluehallituksen yksimieliseen päätökseen: jätti eriävän mielipiteen

Aluehallitus päätti maanantaina antaa lisää valtaa aluevaltuustolle.

Satakunnan hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila jätti eriävän mielipiteen aluehallituksen maanantaina yksimielisesti päättämästä pykälästä.

Maanantaisessa Satakunnan hyvinvointialueen aluehallituksen kokouksessa koettiin yllättävän käänne, kun esittelijänä toiminut hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila (sd.) jätti aluehallituksen yksimielisestä päätöksestä eriävän mielipiteen.

Varhilan eriävä mielipide liittyi hallintosääntöön lisättävään pykälään. Varhilan omassa esityksessä aluevaltuustolle olisi annettu valtuus "päättää sote-keskusten saavutettavuuteen liittyvistä merkittävistä muutoksista".

Aluehallituksen keskustelun jälkeen pykälän muotoilu muuttui. Se kuuluu jatkossa "Aluevaltuusto päättää palveluverkosta ja siihen tehtävistä muutoksista".

"Valtuustolla valta ja vastuu"

Aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) kertoo Länsi-Suomelle, että hän halusi pitää ennen päätöstä tuumaustauon. Hän halusi tauon aikana täsmentää hallituksen jäsenille, että päätöksestä olii hyvä olla yksimielinen.

Käytännössä nyt päätetty pykälä tarkoittaa sitä, että aluevaltuustolle annetaan pohjaesitykseen verrattuna entistä enemmän valtaa.

– Tämä oli se tavoite, johon valtuustoryhmät tähtäsivät. Siitä ei vielä kirjausta tehty, mutta ryhmien on nyt sovittava, ettei aluevaltuusto ihan jokaiseen nippeliin ota kantaa.

– Se on yksinkertainen linjaus, että valtuustolla on valta ja vastuu, Lehtonen perustelee.

Lehtonen täsmentää tulosarviota

Hän haluaa samalla täsmentää Länsi-Suomessa 18. marraskuuta ilmestyneeseen juttuun hyvinvointialueen tulevista talousarvioista.

Vaikka tulossuunnitelma näyttää jo vuodelle 2025 ylijäämäiseltä, ei se sitä todellisuudessa ole.

– Hyvinvointialueella on aiemmin tehdyn alijäämän kattamisvelvoite tilikauden 2026 loppuun mennessä. Vaikka suunnitelma näyttäisi ylijäämäiseltä, on alijäämää katettavaksi noin 120 miljoonaa, Lehtonen muistuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut