Essi tonttuilee koko aattoaamun Raumalla – "Haluan antaa lapsille sen saman joulukokemuksen, kuin olen itse saanut"

Essi Tähkä ilahduttaa aattona vähävaraisia lapsiperheitä omalla tempauksellaan.

| Päivitetty

Essi Tähkä haluaa tuoda jouluiloa vähävahaisiin lapsiperheisiin. Aattoaamuna hän kiertää muutamassa perheessä joulupukkina toimivan kumppaninsa kanssa. Lapsia pariskunta ilahduttaa lahjoilla.

Essi Tähkän jouluaattoaamu ei ole enää moneen vuoteen alkanut riisipuuron keitolla. Sen sijaan hän vetää tonttupuvun ylleen, nappaa lahjakassin kainaloon ja suuntaa ilahduttamaan raumalaisia lapsiperheitä.

Tähkän mukana kiertää hänen joulupukkina toimiva kumppaninsa.

Tähkä on tehnyt saman tempauksen jo kolmesti aikaisemmin Porissa. Nyt kovaa vauhtia raumalaistuva nuori nainen haluaa tehdä saman tulevassa kotikaupungissaan.

– Haluan antaa vähävaraisten perheiden lapsille saman kokemuksen, jonka olen itse saanut lapsuudessa kokea: jännityksen tunteen, kun pukki saapuu aattona.

Isoisän esimerkkiä seuraamalla

Tähkä tunnustaa, että on löytänyt itsestään jouluihmisen vasta viime vuosina. Joitain vuosia sitten hän menetti tärkeän isoäitinsä. Jouluilo oli pitkään poissa, ja hän vietti jouluja myös ulkomailla.

Valmistuttuaan terveydenhoitajaksi hän lähti vapaaehtoistyöhön Etelä-Amerikkaan ja työskenteli siellä katulasten parissa.

Tähkä osallistui monena vuonna erilaisiin joululahjakeräyksiin. Häntä kuitenkin häiritsi, ettei hän pystynyt näin välittämään lapsille samaa jouluun liittyvää odotuksen tunnetta.

– Halusin tehdä jotain konkreettista. On paljon perheitä, joilla ei ole varaa lahjoihin eikä kaupalliseen pukkiin. Pappani toimi vuosia joulupukkina ja siitä ajatus sitten vähitellen loksahti.

Jumppaamalla hyvää mieltä

Monet raumalaiset muistavat Tähkän parin vuoden takaa, jolloin hänet valittiin 2. Pitsiprinsessaksi.

Porista kotoisin olevan Tähkä asuu nykyään Turun seudulla, mutta viettää paljon aikaa Raumalla.

– Puolisoni asuu täällä ja odotan kovin, että pääsen itse muuttamaan kaupunkiin.

Viikko sitten Tähkä veti hyvän mielen jumpan Karin koululla. Jumppa oli osallistujille ilmainen, mutta halutessaan jokainen sai antaa lahjoituksen lahjakeräykseen. Vastaavan jumpan Tähkä on vetänyt myös Turussa sekä kollegoilleen.

– Vedän muutenkin jumppia, niin ajattelin, että samalla tavalla voisin kerätä varoja tempaukseeni.

Oma joulu alkaa vierailuista

Viime vuosina Tähkä on kiertänyt aattoaamuisin muutamassa perheessä, hiukan riippuen perheen koosta. Jokaiselle lapselle hän tuo lahjan tai vastaavasti antaa jonkun arvokkaamman lahjan yhteisesti lapsille.

Tähkä on huhuillut sopivia perheitä sosiaalisen median kautta. Tänä vuonna hän on saanut apua perheiden löytymiseen myös Rauman seurakunnalta.

– Tästä on tullut itselleni jo eräänlainen jouluperinne. On ihana lähteä viettämään omaa joulua, kun näkee, kuinka onnellisia ja liikuttuneita perheet ovat vierailusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut