Etäluettavien sähkömittareiden terveyshaitoista kiistellään

Tampereen yliopiston tutkija Mikko Ahonen on nostanut kiivaan keskustelun etäluettavien sähkömittareiden vaarallisuudesta. Hänen mukaansa jotkut etäluettavat sähkömittarit aiheuttavat korvien tinnitusta ja sydämen rytmihäiriöitä.

Mikko Ahonen on tutkinut Tampereen yliopiston informaatiotieteiden laitoksella jännitepiikkejä. Hän tuli muutama vuosi sitten julkisuuteen matkapuhelinten tukiasemien terveysriskeistä. Ahonen on myös osakkaana Suomen säteilykontrolli -yrityksessä.

Ulkomailla etäluettavat mittarit on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Eikä kaikille mittarit ole kelvanneetkaan, sillä esimerkiksi Englannissa sähköyhtiöiden asiakkaat saavat valita, ottavatko etäluettavan mittarin kotiinsa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n syöpätutkimusosasto on luokitellut pari vuotta sitten elektromagneettiset kentät mahdollisesti syöpää aiheuttaviksi.

Ylitarkastaja Lauri Puranen Säteilyturvakeskuksesta kertoo, että etäluettavia sähkömittareita on tutkittu jonkin verran.

– Tutkimuksissa on ilmennyt, että mittarin lähelläkin säteilyarvot jäävät selvästi alle väestön altistumisrajojen. Näyttöä etäluettavien sähkömittarien terveysriskeistä ei tieteellisen tutkimuksen perusteella ole.

Purasen mukaan langattomasti etäluettavan sähkömittarin säteily vastaa matkapuhelimen säteilyä silloin, kun puhelimella lähetetään tekstiviesti.