Etäluotsauksen satamia ja väyliä ei vielä valittu - "Etäluotsauksen kokeiluissa otetaan askelia kohti autonomista liikennettä"

Luotsausjohtaja Sanna Sonnisen mukaan etäluotsausta voidaan kokeilla useammalla väylällä.

Luotsauslakia muutettiin perjantaina niin, että Suomessa saa kokeilla etäluotsausta. Luotsin ei siis tarvitse nousta laivaan, vaan hän voi hoitaa työnsä maista käsin.

Suomi on tiettävästi ensimmäinen maa maailmassa, jossa vastaavat kokeilut sallitaan. Suomi haluaa seilata etulinjassa, kun merenkulkua kehitetään.

– Etäluotsauksen kokeiluissa otetaan askelia kohti autonomista liikennettä, sanoo Finnpilotin luotsausjohtaja Sanna Sonninen.

Kokeiluissa vielä luotsi laivassa

Hän korostaa, että kyse on vasta kokeiluista. Ensimmäisissä piloteissa luotsi on todennäköisesti perinteiseen tapaan laivan päällä.

– Kokeillaan millaisilla ratkaisuilla etäluotsaus voidaan myöhemmin luotettavasti tehdä. Yksi tärkeä kysymys on miten jo käytössä oleville aluksille voidaan kehittää teknisiä ratkaisuja kohtuullisin kustannuksin, kertoo Sonninen.

Vielä ei ole päätetty missä satamissa ja millä väylillä etäluotsausta ensimmäisenä testataan.

– Aika monta satamaa on ilmoittautunut alustavasti, mutta valintoja ei ole tehty. Sekin vaikuttaa, että tarvitaan vielä rahoitusta. Sitä pilotteihin haetaan muualta, etteivät luotsausasiakkaat joudu maksamaan.

Kokeiluja ehkä monella väylällä

Sonnisen mukaan etäluotsausta voidaan kokeilla useammalla väylällä.

– Eikä aluksi missään koko väylällä, vaan jollakin osalla, hän lisää.

Tulevaisuuden väylänavigoinnin ja etäluotsauksen kokeilut ovat osa suurta Dimeccin vetämää One Sea -hanketta, jonka tavoitteena on rakentaa Suomeen autonomisen merenkulun ekosysteemi vuoteen 2025 mennessä.

Mukana on viranomaisten lisäksi runsaasti erilaisia yrityksiä. One Sean perustajajäsenet ovat ABB, Cargotec (MacGregor ja Kalmar), Ericsson, Meyer Turku, Rolls-Royce, Tieto ja Wärtsilä.

Luvan etäluotsaukseen myöntää Traficom eli liikenne- ja viestintävirasto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut