Etätyö vähentää liikenteen ympäristökuormitusta

Etätyö on ympäristöystävällinen valinta, sillä se vähentää usein esimerkiksi yksityisautolla liikkumista normaaliin työpäivään verrattuna, muistuttavat Trafi ja Suomen ympäristökeskus.

On arvioitu, että etätyöskentely voisi vähentää työmatkaliikenteestä aiheutuvia kasvihuonepäästöjä jopa seitsemällä prosentilla. Haitallisten päästöjen ohella etätyö vähentää liikenteestä aiheutuvaa melua.

Kaupunkiseutujen laajeneminen ja työelämän erikoistuminen pidentävät suomalaisten työmatkoja. Keskimääräinen matka kotoa töihin on linnuntietä mitattuna jo lähes 14 kilometriä. Pisimmät työmatkat tehdään kaupungin läheisellä maaseudulla, missä työmatkojen keskipituus on 19 kilometriä. Kaupunkialueiden ytimissä asuvilla työmatkat sen sijaan jäävät keskimäärin alle 10 kilometriin.

– Jopa 75 prosenttia työmatkakilometreistä kuljetaan henkilöautolla, joten etätyössä on merkittävä potentiaali liikenteen ilmastopäästöjen vähentämiseen, ryhmäpäällikkö Ville Helminen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Ympäristöystävällisyyden lisäksi etätyö edistää tutkimusten mukaan myös työhyvinvointia ja liikenneturvallisuutta.

Kansallista etätyöpäivää vietetään tänään torstaina. Päivää on vietetty vuodesta 2011 asti ja siihen liittyneiden organisaatioiden ja työntekijöiden määrä on ollut kasvussa.