Etelä-Satakunnan juurekset eivät huku vielä

Sateiseen kesään ei ole luvassa helpotusta lähipäivinä. Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonlopun ajan sadetta on luvassa kuuroina. Maanantain ja tiistain aikana taas vuorossa on jatkuvampia sateita, ja niiden aikana sataa yhteensä 5–10 millimetrin verran.

Suomen korkein sademäärä heinäkuussa on mitattu Isojoella, missä on satanut tähän mennessä 208,1 millimetriä. Karvia komeilee tilastojen kakkosena 173 millimetrillään.

Pohjois-Satakunta, eteläinen Pohjanmaa ja Keski-Suomi ovat olleet maan sateisimpia alueita.

Raumaa lähimpänä olevalla mittauspisteellä Kokemäen Peipohjassa ei sen sijaan ole satanut tavallista enempää. Yleensä heinäkuussa sataa siellä noin 69 millimetriä, ja nyt on satanut 22 millimetrin verran. Kesän sateissa leimaavin piirre onkin alueellisuus.

– Ensi viikolla tulee vielä tavanomaista sateisempaa. Siitä eteenpäin ei ennusteemme vielä näytä mitään selvää, kertoo
Asko HutilaIlmatieteen laitokselta.

Pro Agria Satakunnan kasviviljelyn vastaava
Pasi Nummelakertoo, että lähiseuduilla on suuria paikallisia eroja kesän sadetilanteessa. Toisen pellolla tilanne voi olla aivan erilainen kuin toisella.

Mansikoille tilanne on poikkeuksellisen huono. Home iskee helposti kosteissa oloissa marjoihin, ja loppukesän terveen näköiset mansikat onkin todennäköisesti ruiskutettu monilla suoja-aineilla. Varmasti puhtaita mansikoita haluavan onkin syytä lähteä liikkeelle viimeistään nyt.