EU-komissaari Jutta Urpilainen kannusti Satakuntaa Afrikka-yhteistyöhön – Raumalla rakennettu laiva ja siitä poikinut yhteistyö on esimerkki, josta voisi ottaa opiksi

Urpilainen teki virtuaalisen maakuntavierailun Satakuntaan Brysselistä käsin ja kertoi muun muassa työnkuvansa muuttuneen melkoisesti globaalin koronapandemian myötä.

EU-komissaari Jutta Urpilainen on katsonut globaalia koronapandemiaa melkoiselta näköalapaikalta. Hän vastaa komissiossa kansainvälisistä kumppanuuksista, mikä tarkoittaa EU-yhteistyötä muun muassa Afrikan maiden ja muidenkin kehittyvien alueiden kanssa.

– Kuten monen muunkin, myös minun toimenkuvani koki aikamoisen muutoksen vuosi sitten. Koko koronakriisiä on leimannut se, että sitä on pyritty hoitamaan kansainvälisellä yhteistyöllä. Nähdäkseni EU on tehnyt kriisin hoitamiseksi paljon, Urpilainen sanoi.

Urpilainen teki maanantaina Brysselistä käsin "virtuaalisen maakuntavierailun" Satakuntaan ja keskusteli maakunnallisten sidosryhmien edustajien kanssa.

Afrikassa on tarve 19 miljoonalle opettajalle

Satakunnasta Afrikkaan saattaa olla kuvaannollisesti yllättävänkin lyhyt matka, kun puhutaan esimerkiksi koulutusyhteistyöstä.

Sen merkitystä Urpilainen korosti useaan otteeseen ja sanoi aikovansa kasvattaa koulutuksen osuutta EU:n kehitysyhteistyörahoista.

– Afrikassa on esimerkiksi tarve 19 miljoonalle uudelle opettajalle. Kuntien ja maakuntien kannattaisikin Suomessa tukea oman alueensa koulutusorganisaatioita niin, että ne verkostoituisivat afrikkalaisten koulutuksen järjestäjien kanssa, Urpilainen vinkkasi.

Raumalla tätä työtä onkin tehty Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Namibialainen NSFAF-säätiö osti OKL:lta opettajankoulutuksen, jolla yli 20 namibialaista opiskeli Raumalla opettajiksi.

Raumalla rakennettu laiva poiki yhteistyötä

Satakunnan ja Namibian yhteistyö nousi esiin myös Samkin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmen puheenvuorossa, jossa hän nosti esiin Raumalla STX:n telakalla Namibian kalastusministeriölle rakennetun merentutkimusalus Mirabiliksen.

Samk muun muassa koulutti tuolloin aluksen operatiivista henkilöstöä. Yhteistyöstä alkanut toiminta jatkui ja monipuolistui Samkissa sen jälkeenkin.

– Mukava kuulla yhteistyöstä Namibian suuntaan myös meriklusteripuolella. Kannustaisinkin teitä rohkeasti laajentamaan sitä.

Jos jostain on saatu yksi hyvä kokemus, kannattaa miettiä, miten samaa voisi saada aikaan jollain toisellakin osa-alueella, Urpilainen vinkkasi satakuntalaisille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut