Eura tumppaa vuodenvaihteessa ja Raumakin ensi vuoden aikana

Savuttomien kuntien määrä on kasvanut lyhyessä ajassa suurin harppauksin.

Kun vuonna 2007 savuttomiksi julistautuneita kuntia oli Suomessa kahdeksan, tämän vuoden alussa määrä oli noussut jo 166:een. Kaikkein uusimpien tietojen mukaan nyt jo noin 200 kuntaa on tehnyt stopin työaikana tapahtuvalle sauhuttelulle.

Kuntaliiton kehityspäällikkö Heikki Punnonen arvioi, että sama suuntaus jatkuu todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Suuntaus ei rajoitu hänen mukaansa ainoastaan kuntapuolelle, vaan laajasti yritysmaailman eri aloille.

Kuntaliiton tekemästä Savuttomat kunnat 2012 -kyselystä käy ilmi, että suurista kaupungeista esimerkiksi Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu, Lahti, Kuopio ja Pori ovat savuttomia.

Satakunnassa savuttomiksi julistautuneita on 40 prosenttia ja Varsinais-Suomessa 72,4 prosenttia kunnista. Lähialueelta tupakoimattomien joukkoon kuuluvat nykyisin Eurajoki, Laitila ja Pyhäranta.

Myös Eurassa savuttomuus astuu voimaan vuodenvaihteen jälkeen, sillä kunnanvaltuusto hyväksyi Savuton Eura -kunta-aloitteen marraskuussa yksimielisesti.

Sen sijaan Raumalla lopullista päätöstä savuttomuudesta ei vielä ole. Yhteistyötoimikunta on kuitenkin marraskuussa päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että Rauman julistautuisi savuttomaksi kaupungiksi.

Rauman kaupungin työsuojelupäällikkö Jaakko Räikkönen arvioi virallisen julistautumisen tapahtuvan todennäköisesti ensi vuoden aikana.

Lue lisää maanantain Länsi-Suomesta.