Euraan on istutettu metsä, jonka tarkoitus on kunnioittaa karjalaisjuuria – "Meitä tällaisia 'puolikarjalaisia' on Suomessa aika paljon"

Karjalan Liiton Satakunnan piirin toiminta on elinvoimaista, toteaa puheenjohtaja Jouko Perttu. Kesällä 2021 on tarkoitus viettää suuria karjalaisia kesäjuhlia Raumalla.

| Päivitetty

Eurassa sijaitsevassa Mestilän yhteismetsässä julkistettiin torstaina "karjalainen metsä".

Noin puolentoista hehtaarin laajuiselle alueelle tänä keväänä istutettu kuusimetsikkö juhlistaa omalta osaltaan Karjalan Liiton 80-vuotisjuhlavuotta. Merkkipaalu tuli täyteen huhtikuussa.

– Metsän tarkoitus on muistuttaa, että monella suomalaisella on juuria Karjalassa, ja sitä halutaan kunnioittaa tätä kautta, valottaa Karjalan Liiton Satakunna piirin puheenjohtaja Jouko Perttu.

– Tässä on hyvä seurata, miten metsä kasvaa ja kehittyy, kun se nyt istutetaan.

Perustettiin aikoinaan siirtokarjalaisille

Koko Mestilän yhteismetsän 700–800 hehtaarin pinta-ala on täynnä karjalaishistorian havinaa.

– Metsä perustettiin aikoinaan sotien jälkeen siirtokarjalaisille. Siinä on ollut Kiukaisiin, Kokemäelle ja Paneliaan Karjalasta muuttaneiden metsiä. Nyt osia on siirtynyt jo muillekin, mutta osakaskunnasta pääosa on edelleen karjalaistaustaisia, Perttu kertoo.

Torstaiseen julkistamistilaisuuteen osallistuivat Pertun lisäksi Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen, Mestilän yhteismetsän hoitokunnan puheenjohtaja Veli-Antti Ruotsalainen sekä metsänhoitoyhdistys Lounametsää edustanut Tero Lähteensuo.

Satakuntalaisia vilkkaampaa väkeä

Jouko Pertun oma side karjalaisuuteen on lähtöisin jo äidinmaidosta.

– Äitini on kotoisin Räisälästä. Isäni tosin on vahvasti satakuntalainen. Mutta meitä tällaisia "puolikarjalaisia" on suomalaisissa aika paljon, Perttu toteaa.

Satakunnan alueella toimii kaiken kaikkiaan parisenkymmentä Karjalan Liiton jäsenseuraa, jotka piirijärjestö sitoo yhteen. Piirijärjestön toimintaa Perttu luonnehtii elinvoimaiseksi.

– Toki jäsenmäärät ovat pikkuhiljaa laskeneet, kun nuorempi sukupolvi on aina askeleen verran kauempana karjalaisjuurista.

Mitä karjalaisuus Pertulle itselleen merkitsee?

– Kyllä se varmaan henkisellä puolella on rikastuttanut. Karjalaiset ovat ehkä vähän vilkkaampia kuin satakuntalaiset, Perttu hymähtää.

Toistakymmentätuhatta kesäjuhlijaa Raumalle

Ensi vuoden kesänä Satakunnan piirijärjestölle koittaa isompi ponnistus, kun Raumalla järjestetään valtakunnalliset karjalaiset kesäjuhlat.

– Niihin odotetaan toistakymmentätuhatta osallistujaa, Perttu paljastaa.

Tänä vuonna kesäjuhlat oli tarkoitus pitää Helsingissä, mutta vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi ne jouduttiin perumaan.

– Me olemme täällä päässä niitä sitten järjestämässä. Juhlat pidetään todennäköisesti jäähallin alueella.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut