Eurajoella on tekeillä historiallinen temppu – vastaavaa ei ole nähty 22 vuoteen

Kuntatalouteen ennustetaan alijäämää joka tapauksessa ensi vuonna.

| Päivitetty

Eurajoen suurhanketta eli monitoimihallia rakennetaan kunnan liikuntakeskukseen parhaillaan. Rakennustyöt ovat edenneet ajallaan ja valmistuminen koittaa ensi syksynä.

Eurajoen kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi esittää, että Eurajoen tuloveroprosenttia korotetaan vuodelle 2024. Eurajokelaisten tuloveroprosenttia ei ole korotettu yli kahteen vuosikymmeneen, vaan se on pysynyt ennallaan vuodesta 2002.

Lakaniemi esittää 1 prosenttiyksikön korotusta. Veroprosentti nousisi siten 5,36 prosentista 6,4 prosenttiin.

Vanhalla tuloveroprosentilla laskettuna uusi tuloveroprosentti olisi 19, kun se aiemmin on ollut 18.

Silti alhainen

Kuntien tuloveroprosentit näyttävät nykyään erilaisilta kuin ennen, sillä valtio leikkasi sote-uudistuksen myötä kuntien kunnallisveroprosentteja 12,64 prosenttiyksiköllä.

Korotuksen jälkeenkin Eurajoen tuloveroprosentti on yksi Manner-Suomen alhaisimmista. Kiinteistöveroprosentteihin ei esitetä muutoksia.

Kuntaverotusta koskeva päätöksenteko häämöttää kuukauden kuluttua. Kunnanvaltuusto käsittelee asiaa kokouksessaan marraskuun 13. päivänä.

Samalla valtuusto päättää Eurajoen ensi vuoden talousarviosta.

Miinukselle menee

Veronkorotuksesta huolimatta Eurajoen ensi vuoden talousarvio näyttää tässä vaiheessa negatiiviselta. Tilikaudelta odotetaan -1,77 miljoonan euron tulosta.

Lakaniemi kirjoittaa budjettiehdotuksensa alkusanoissa, että ilman veroprosentin korotusta alijäämä olisi lähes 4 miljoonaa euroa.

Tulokseen vaikuttaa, että Eurajoki joutuu ensi vuonna maksamaan 4,8 miljoonaa euroa valtionosuuksia valtiolle.

Lakaniemen mukaan negatiivisista valtionosuuksista on keskusteltu valtionvarainministeriön kanssa ja tilanteeseen on tulossa muutoksia muutaman vuoden kuluessa.

Halli etuajassa

Eurajoen ensi vuoden investoinnit ovat aiempia vuosia suuremmat, 9,1 miljoonaa euroa. Syynä normaalia korkeampaan investointitasoon on tänä vuonna käynnistynyt monitoimihallin rakentaminen.

Ensi vuonna noin 7 miljoonan euron hallihanke nielee 3,85 miljoonaa euroa.

Monitoimihallin rakentaminen etenee Eurajoen teknisen johtajan Sami Nummen mukaan aikataulussa ja ehkä jopa sen edellä.

– Olemme oikein tyytyväisiä urakoitsijan työhön.

Rakennuksen on määrä valmistua ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä. Kesäkuukaudet on varattu hallin kalustamiselle ja varustelulle. Käyttöönotto tapahtuu ensi vuoden elo-syyskuussa.

– Käyttöönottopäivää ei ole naulattu. Pyritään elokuuhun, mutta se mennee syyskuuhun, Nummi toteaa.

Eurajoki aloittaa myös ensi vuonna vedenottamoidensa saneerauksen sekä parantaa katuympäristöä Kauppatien ja uuden liikenneympyrän välillä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut