Eurajoelle suunnitellaan yli 100 megawatin aurinkoenergiapuistoa – kattaa lähes 180 jalkapallokentän kokoisen alueen

Eurajoelle suunnitellaan rakennettavan yli 100 megawatin aurinkoenergiapuistoa. Puiston aikoo rakentaa ruotsalaisyritys Alight, jolle hanke Eurajoella on ensimmäinen Suomessa.

Alustavan aikataulun mukaan puiston puiston rakennustyöt alkavat vuoden 2024 loppupuolella ja se otetaan käyttöön vuoden 2026 alkupuolella.

– Uusi hankkeemme Eurajoella käynnistää laajenemisvaiheemme Suomeen, ja olemme tästä hyvin innostuneita, Alightin operatiivinen johtaja Warren Campbell sanoo tiedotteessa.

Eurajoen aurinkoenergiapuisto kattaa 123 hehtaaria eli noin 179 jalkapallokentän kokoisen maa-alueen. Puiston kapasiteetti on yli 100 megawattia, ja vuosittainen sähköntuotanto arviolta 107 gigawattituntia, joka riittää vastaamaan noin 20 000 kodin vuosittaiseen sähkönkulutukseen. Alightin tiedotteen mukaan hanke on yksi Suomen suurimmista kehitteillä olevista aurinkoenergiapuistoista.

Vertailun vuoksi Rauman Lakariin rakentuvan CPC Finland Oy:n ja CPC Lakarin Aurinkovoima Oy:n aurinkovoimalan piikkiteho on 30 megawattia. IBV Suomi suunnittelee noin 60 megawattipiikin voimalaa Rauman Lapin Ojasuolle.

Kymmenien ja noin sadan megawattipiikin hankkeita on Suomessa vielä useita muita. Satakuntaan osuu myös IBV:n 250 megawattipiikin aurinkosähkövoimala, jota yhtiö virittelee Ulvilaan. Yksi Suomen suurimmista suunnittelupöydällä olevista aurinkovoimaloista on hahmoteltu Huittisiin. OX2:n kaavaileman jättivoimalan piikkiteho lähenee jo 500 megawattia. Se on samaa luokkaa kuin yhtiön Etelä-Pohjanmaan Kauhajoelle valmistelema voimala.

3 Flash Finland -yhtiö suunnittelee Lappeenrantaan peräti 1 500 megawattipiikin aurinkovoimalaa, joka olisi valmistuessaan se koko Euroopan suurin.

Juttua muokattu 15.9.2023 kello 10.15

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Lakarissa päästään kohta aurinkopaneelien asennukseen – "Kaapelointi alkaa ensi viikolla"

Vain tilaajille Tuuli- ja aurinkovoima kilahtavat kuntienkin kassaan – laskimme, millaisista summista ja prosenteista Rauman seudulla puhutaan

Vain tilaajille Nyt suunnitellaan isoa aurinkovoimalaa Säkylään – jatko on pitkälti maanomistajien käsissä

Vain tilaajille Aurinkovoimala herättää huolta Kauklaistenjärvellä – kaupunki ja ely painottavat vesiensuojelua

Aurinkoenergian tuotantoalueen lupahakemus vireille Lapin Kauklaisiin