Eurajoelta löytyi jättikuukunen

Eurajoen Kuivalahdella asuva Jarmo Ojala hämmentyi edellisviikolla, kun katsoi pihamaalleen. Nurmikolla esiin pilkisti valkoinen möykky.

– Ihmettelin ensin, että mikä valkoinen muovikassi siihen on tullut. Sitten huomasin sen olevan maamuna.

Jättikuukuseksi tunnistettu laji ei ole pihamaalla ensimmäistä kertaa, mutta tämä yksilö päätti erottautua aiemmista lajitovereistaan. Lauantaina sieni oli halkaisijaltaan jo noin 46-senttimetrinen. Ympärysmittaa jättiläisellä oli peräti 136 senttiä.

– Näitä on ollut pihassa nyt neljänä kesänä, mutta näin isoja niistä ei ole vielä kasvanut. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon se painaa.

Rauman alueen sieniasiantuntijat olivat hämmentyneitä kuulleessaan näin suuresta jättikuukusesta. Eurajoella asuva luontokartoittaja Ossi Siivonen on törmännyt kunnan alueella usein kyseisen lajin edustajiin.

– Eurajoen koulun pihalla näin niitä viimeksi kasvavan. En tosin ehtinyt mennä sitä enempää mittaamaan, sillä koululaiset olivat myös havainneet sen muistuttavan erehdyttävästi jalkapalloa. Tuskin ne noin isoja olivat.

– Ei minulla ole noin isoa sientä tullut koskaan vastaan, Rauman seudun sieniseurassa pitkään vaikuttanut Pertti Röntynen kertoo.

Siivosen mukaansa jättikuukuset eivät ole yleisiä, mutta eivät todella harvinaisiakaan.

– Hieno löytö joka tapauksessa. Lintutarkkailijat sanoisivat tällaista ehkä pikkurariksi eli hieman harvinaisemmaksi löydökseksi.

Lue lisää maanantain Länsi-Suomesta